Anders dan op tv

Is er nog manipulatienieuws? Big Brother blijft de achterdocht voeden. Pakte Tara wel haar koffers op het moment dat de anderen een vrolijk gesprek voerden?...

Tussen zijn woorden door schemerde de ergernis over de wijze waarop er gemanipuleerd wordt. Dinsdag, bij Barend & Van Dorp, was hij alweer een stuk terughoudender. Zeker in de tussentijd instructies gekregen. Ook na vertrek uit het Big Brother-huis staan de kandidaten nog onder curatele. Geen handeling zonder toestemming van de makers. Wie zal straks als eerste de afspraken schenden? Misschien maken tv-programma's nog een kansje bij Tara. Zij vertrok immers uit eigen beweging.

Intussen doet zich iets merkwaardigs voor. In het Big Brother-huis mag zich dan niets van belang afspelen, inmiddels is het - althans in sommige kringen - het gesprek van de dag. Programmamakers die betekenis proberen te geven aan het fenomeen, worden handig voor het karretje van Big Brother gespannen. Barend en Van Dorp wijdden er dinsdag hun hele uitzending aan, maar stuitten op Big Brother-makers die uitsluitend mooi weer spelen. Producent Paul Römer: 'Wij laten geen dingen zien die er niet zijn.' Voor je het weet zit je, noodgedwongen, een dodelijk saaie soap na te vertellen. Van Dorp: 'Bart en Sabine zijn rijp voor een eerste wip hè?' Jan Mulder hield wijselijk zijn mond.

Bewoners schrijven elkaar inmiddels mededelingen die de camera niet kan lezen. En de makers proberen nog steeds de spanning op te voeren. In dat harmonieuze Big Brother-huis sijpelen berichten van buitenaf door. Een brief van de Bond tegen Roken is al een heel evenement. De komst van een Bekende Nederlander staat op het programma. En verder, verzekerde Daphne Deckers, blijft 'teddybeer' Ruud favoriet bij het kijkersvolk. Ultieme manipulatie: die Ruud weet zich vast al verzekerd van een finaleplaats. 'Heb ik al verteld da'd-ik een klein stijfje heb gehad?' Hij gaat immer prat op zijn gevoel. Ben benieuwd hoe deze Henk Bres in spe zijn vrijwillige afzondering van honderd dagen straks aan zijn dochtertje gaat uitleggen.

Meer over