PopHans Vermeulen

And Venus was her name

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. In Hilde deed Hans Vermeulen een onhandige poging zich te excuseren voor zijn gedrag.

Hans Vermeulen in 1982. Beeld anp
Hans Vermeulen in 1982.Beeld anp

Hilde, als ik jou niet had
’k zou niet weten wat

Hilde, Hans Vermeulen (1982)

Ze waren al jaren getrouwd toen Hans Vermeulen en Hilde Marchal elkaar in 1982 tegenkwamen op het album Ik dacht het wel. Hilde, heette de ontmoetingsplek. Behalve een aandoenlijke liefdesverklaring van Vermeulen was het nummer ook een wat onhandige poging om zich te excuseren voor zijn gedrag.

Vermeulen stelde vast dat het voor zijn vrouw ‘niet altijd rozengeur en maneschijn’ was om bij hem te zijn. Schuldbewust: ‘Dat je alles van me vreet, ook wanneer ik ’t niet verdien’. Intussen zong hij zichzelf moed in: ‘Ik weet dat jij als niemand anders van me houdt, en ondanks alles heel je toekomst op me bouwt’.

De hoop was tevergeefs, het huwelijk hield geen stand. Vermeulen was onverbeterlijk en hij wist het, de muzikant en producent uit Voorburg die zich in de jaren zestig in het hart bevond van de vermaarde Haagse popscene en zich in latere decennia onderscheidde als hitmaker van een groot aantal collega’s. Hij gaf Sandy Coast een internationale uitstraling en schreef in 1971 de grootste hit van de groep, True Love That’s a Wonder.

Hilde, Hans Vermeulen (1982) Beeld
Hilde, Hans Vermeulen (1982)

Echte liefde, Hilde Marchal vertelde er over in een documentaire die journalist Martin Reitsma en cineast John Meijer vorig jaar over haar maakten, The Story So Far. Ze zag Hans Vermeulen voor het eerst in 1967. Zij, 15, had een modeshow, hij, 19, een optreden met Sandy Coast. Of ze de film Bonnie and Clyde al had gezien, was zijn openingszet. Hij zei erbij dat hij haar dinsdagavond zou ophalen.

Hilde Marchal droomde er al als meisje van om zangeres te worden. Hilde werd Dianne, dat klonk beter. Samen met onder anderen Anita Meyer zong ze in de tweede band van Hans Vermeulen en diens broer Jan, Rainbow Train.

Dianne Marchal sandy Beeld
Dianne Marchal sandy

In 1977 viel alles op zijn plaats. Ze had zelf een hit met Sandy (backing vocals: Hans Vermeulen en Anita Meyer) en nam de titelsong van een Amerikaanse actiefilm voor haar rekening, Speedtrap. Ze maakte zo veel indruk dat ze een aanbod kreeg om een rolletje in de film te spelen, als verleidelijke helderziende.

Moeder was ze toen al, van David en Tim. Uiteindelijk bleek haar favoriete plek áchter de schermen te zijn, daar voelde ze zich het meest thuis.

Als achtergrondzangeres zong ze op meer dan tweeduizend nummers, schatte ze. Anita Meyer, Patricia Paay, Sweet d’buster, Massada, Earth and Fire, Vitesse, Rob de Nijs: waar gezongen moest worden, was Dianne Marchal, jaar in, jaar uit. Daarna: een verblijf in Oekraïne voor het project Kinderen in Tsjernobyl en een populair Indonesisch restaurant in Delft met haar nieuwe partner Erik Westra.

Haar ex trof het minder goed. Platzak en gewond door zijn gebroken huwelijk vluchtte Hans Vermeulen begin jaren negentig naar een eiland in Thailand, Koh Sa-Mui. Daar stierf hij in 2017, volkomen onverwacht. Hij was geniaal, zei Hilde over hem, en een fijn mens bovendien.

John & Paul

Meer over