And Venus was her name

And Venus was her name: Kaw-Liga

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. In Kaw-Liga bezingt Hank Williams onbeantwoorde liefde, gebaseerd op een houten Indiaan.

UNSPECIFIED - CIRCA 1970:  Photo of Hank Williams  Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images Beeld getty
UNSPECIFIED - CIRCA 1970: Photo of Hank Williams Photo by Michael Ochs Archives/Getty ImagesBeeld getty

Kaw-Liga was a lonely Indian

Never went nowhere

Kaw-Liga, Hank Williams Sr (1953)

Hank Williams ging in de zomer van 1952 vol gas richting de afgrond toen hem werd aangeraden om een pauze in te lassen in een hut in Kowaliga Bay in Alabama. Op zijn daverende drank- en drugsconsumptie leek geen rem te zitten, waardoor zelfs The Grand Ole Opry, de kathedraal van de country in Nashville, de zanger zo beu was als koude pap.

Maar zo makkelijk liet de beroemdste countryzanger van zijn tijd zich niet beletten, schreef Colin Escotts in de (definitieve) biografie van Hank Williams. Terwijl zijn secondanten veronderstelden dat-ie een dutje deed in de hut, ging de Shakespeare Hillbilly op zoek naar een jerrycan zelfgestookte maiswhiskey, om met een dubbele delirium tremens wakker te worden in een politiecel.

Ook een dag later leek Hank zich te verliezen in illegale drank, totdat hij in de auto op weg naar de moonshine in een marsachtig tempo begon te declameren, al rammend op het dashboard: ‘Kowaliga, Kowaliga.’ Alsof hij zichzelf wakker schudde uit zijn alcoholische lethargie, zette hij zich aan het schrijven in zijn hut, dagenlang. Drie songs rolden eruit, waarvan Kowaliga later, op instigatie van producer Fred Rose, werd omgetoverd tot Kaw-Liga.

Kaw-Liga 
Hank Williams SR Beeld x
Kaw-Liga Hank Williams SRBeeld x

De tekst van het nummer wekte de indruk dat Williams nog beneveld was: het betrof een onbeantwoorde liefde van een houten Indiaan, genaamd Kaw-Liga, voor een vrouwelijk evenbeeld, eveneens opgesteld in een antiekwinkel. Zijn eikenhouten hart raakte danig van slag toen ze op een dag werd verkocht aan een rijke klant.

Inspiratie voor deze vertelling kwam door een houten Indiaan voor de deur van een restaurant, vlakbij de hut in Kowaliga Bay. Het beeld diende als een historische reminder aan een oude Indiaanse nederzetting, Kowaliga. Dat was naar verluidt een verbastering van het Indiaanse woord ‘Kia-leach-shi’, wat hoofdtooi betekent.

Met Hank Williams Sr. (de zingende junior en III zouden volgen) liep het alsnog slecht af, een half jaar later, op 29-jarige leeftijd. Op nieuwjaarsdag 1953 werd hij dood gevonden op de achterbank van een Cadillac, terwijl zijn chauffeur door een sneeuwstorm manoeuvreerde, op weg naar een optreden in Ohio.

In zijn lichaam werd een combinatie van alcohol, morfine en sterke pijnstillers aangetroffen. Meer dan twintigduizend fans brachten hem een laatste groet bij de begrafenis in Alabama. Na zijn dood kwam postuum Kaw-Liga uit. Het werd de allergrootste hit uit zijn loopbaan, veertien weken op nummer één in de Billboard Country-hitlijst.

Kaw-Liga - vierde editie
Kowaliga Restaurant Beeld x
Kaw-Liga - vierde editieKowaliga RestaurantBeeld x

Als gevolg van het succes van Kaw-Liga werd binnen een mum van tijd de houten Indiaan in Kowaliga Bay gestolen, ook diens vervanger moest het ontgelden. Een robuuste, betonnen Indiaan kwam ervoor in de plaats, totdat deze door brandstichting en vernielingen niet meer toonbaar was.

Volgens de laatste berichten beschikt het geheel vernieuwde Kowaliga Restaurant over een met de hand gemaakte, vierde generatie houten Indiaan. Die staat lekker binnen, in een speciaal Hank Williams-hoekje. Dat vindt de nieuwe eigenaar wel zo veilig.

John & Paul

Meer over