Amy Schumer nog zoekende in try-out voor 3.500 man

Voor kaartjes van 80 euro je nieuwe show uitproberen in de Heineken Music Hall (3.500 stoelen), dat is iets waar Nederlandse cabaretiers niet snel aan zouden beginnen. Maar bij de Amerikaanse superster Amy Schumer zijn we in een andere divisie beland. Bij haar is Amsterdam pas de tweede stop van haar nieuwe standup-wereldtournee, waarmee ze later onder meer in Madison Square Garden in New York (18 duizend stoelen) zal staan.

Amy Schumer. Beeld epa
Amy Schumer.Beeld epa

Het maakt dat Schumers Amsterdamse optreden veel weg heeft van een try-out: ze heeft een velletje aantekeningen bij zich waar ze veelvuldig op kijkt, iets wat haar optreden het eerste uur statisch maakt. Ook is te merken dat de nieuwe teksten nog niet goed ingespeeld zijn. Dat is jammer, zeker omdat de avond zo strak was begonnen met een voorprogramma van het jazzcombo van Amy's broer Jason Stein, en de droogkomische collega-comedians Rachel Feinstein en Mark Normand.

Amy Schumer, ditmaal vrij sober uitgedost in een zwarte jumpsuit en het blonde haar strak naar achteren, wordt met luid gejuich onthaald door het Nederlandse publiek. Volledig terecht, want iedereen die haar tv-sketchshow Inside Amy Schumer (sinds 2013), haar geslaagde debuutfilm Trainwreck of de HBO-comedyspecial Live at the Apollo (beiden uit 2015) heeft gezien, weet hoe hilarisch, origineel en vlijmscherp de 35-jarige Schumer uit de hoek kan komen over seks, liefde, showbizz en de rest van het moderne Amerikaanse leven.

Aan dat hoge niveau kan haar nieuwe materiaal nog niet tippen. Verhalen over doorzuipen tot je een blackout krijgt, haar schaamte voor Donald Trump, liefde voor Hillary Clinton en walging van het Amerikaanse wapenbezit zijn weinig opzienbarend. Het verhaallijntje over haar nieuwe vriend, die ze ontmoette via een datingapp voor creatievelingen, is interessanter en leidt onder meer tot een geestig stuk over Amy's nieuwe schoonmoeder uit de Amerikaanse Midwest.

Cabaret

Amy Schumer
Amy Schumer Live. 28/8 in Heineken Music Hall.
Wereldtour tot 31/12.

Schumer komt los als ze in het slotgedeelte haar hoge hakken uittrekt en zo een intiem sfeertje creëert waarin alles gezegd lijkt te kunnen worden. Ze is op haar best als ze de oppervlakkigheid van Hollywood en het Amerikaanse schoonheidsideaal onder handen neemt. Het vuur wordt geopend op actrice Gwyneth Paltrow en het tijdschrift Women's Health. Ook wordt het feministische gehalte van het indianenmeisje Pocahontas in twijfel getrokken: 'Dus haar hele familie is net uitgemoord, maar ze valt voor John Smith omdat hij zulke mooie blauwe ogen heeft?'

Dit is ongetwijfeld een goede show in wording, maar in Amsterdam was Amy Schumer nog zoekende.

Meer over