Amsterdamse blogger begint met satirische Afrika-rubriek op BBC

De Amsterdamse videoblogger Ikenna Azuike (35) verschijnt vanavond voor het eerst met zijn satirische rubriek What's up Africa bij BBC World News. Hij zal iedere week te zien zijn in het programma Focus on Africa.

Ikenna Azuike Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant
Ikenna AzuikeBeeld Ivo van der Bent / de Volkskrant

De Nigeriaans-Britse Ikenna Azuike, die sinds een paar jaar in Nederland woont, post zijn vlogs sinds 2011 op zijn eigen YouTube-kanaal. Daar spreekt hij de kijker toe in een filmpje van een paar minuten. Vaak verkleed als typetje, zoals de met nepgebit en bijbel bewapende Pastor Azuike, stelt hij actuele problemen aan de kaak. Zoals het onvermogen van de Nigeriaanse overheid om helder te communiceren over het lot van de door Boko Haram gekidnapte schoolmeisjes. Of de weigering van de Britse overheid bij te dragen aan een nieuwe reddingsoperatie van de Europese Unie, die meer Afrikaanse migranten wil redden van de verdrinkingsdood op zee.

Inmiddels heeft Azuike met zijn op Jon Stewart's The Daily Show geïnspireerde videoblogs ruim elfduizend volgers op YouTube. Met zijn nieuwe rubriek bij de BBC verwacht hij ruim tien miljoen kijkers te bereiken.

Focus on Africa, vanavond 18.30 uur (Nederlandse tijd), BBC World News.

Volgens Azuike is satire een krachtig middel voor alle nieuwsonderwerpen, maar in het bijzonder voor het informeren van jonge Afrikanen over hun continent. 'Veel mensen in Afrika voelen zich geïntimideerd door de politieke autoriteiten. Die lijken onaantastbaar. Satire vermindert dat: door de falende bestuurders voor gek te zetten maak je ze kwetsbaar.'

Azuike richt zich in het bijzonder op jonge mensen: 'Die hebben natuurlijk de toekomst, maar ook omdat Afrika een continent is van jonge mensen.' Ondanks zijn kritische vlogs voelt Azuike zich niet bedreigd. 'Omdat ik in Nederland zit zie ik vooral de online reacties, en die zijn positief.'

Behalve naar de problemen van de Afrikaanse landen, kijkt Azuike ook naar de Europese berichtgeving over Afrika. Volgens hem mag het nieuws over Afrika een stuk minder eenzijdig, en met minder clichés.

De komende tijd blijft Azuike trouw aan de grote thema's van What's Up Africa: ongelijkheid, mensenrechten en persvrijheid. Het typetje Pastor Azuike zullen we daarbij terugzien. In de aflevering van vanavond richt Azuike de blik op de Africa Cup en speciaal de rol van Marokko. Dat land wilde het voetbalkampioenschap uitstellen vanwege de ebolacrisis en moest de organisatie teruggeven. De Afrikaanse bond gaf het toernooi vervolgens aan Equatoriaal-Guinea.

Meer over