Amsterdam - Verona

Het peloton van de Giro d'Italia achterna

Over de Giro d'Italia is veel geschreven. Dino Buzzati deed dat het best in zijn literaire verslag van de editie van 1949. In de Ronde van Itali¿ beschreef hij de titanenstrijd tussen Fausto Coppi en Gino Bartali. Timo Bruijns schreef een nieuw portret van deze etappewedstrijd. Amsterdam-Verona. Dagboek Giro d'Italia 2010 (WVTM Uitgeverij, ?12,50). De ronde begon in 2010 in Amsterdam en Bruijns reisde in opdracht van Wieler Magazine het peloton achterna. En hield een dagboek bij.

Amsterdam-Verona is een mooi boekje. Gelukkig doet Bruijns geen poging om Buzzati te imiteren, maar schrijft hij gewoon op wat hij meemaakt. Dat is bijzonder genoeg. Hij heeft veel aandacht voor de jonge renners uit de Raboploeg, staat stil bij Coppi, beschrijft de angst voor de hoge bergen en raakt ook aan de dopingproblematiek als een renner in de stad van de jonggestorven Marco Pantani een rit wint en die rit opdraagt aan de dopinggrootgebruiker Pantani.

Een oorlogsjournalist die op de Giro is gezet verbaast zich erover. "Italianen houden van tragedie. Onze helden moeten slecht zijn en vroeg doodgaan. Ik begrijp er niets van. Eigenlijk zijn we maar een pervers volk."

Bruijns heeft een fijne manier van schrijven. Als de jonge neoprof Steven Kruijswijk in een etappe met Monier en Hondo op kop ligt, ontsnapt Monier. 'Wat valt er over hem te vertellen? Niet veel. Hij reed veel op de piste, is getrouwd met een Chinese vrouw en heeft van Steven Kruijswijk nog nooit gehoord. Maar Hondo kent hij wel. En daar wil hij niet mee naar de streep. Weg is hij.'

Goed gelukt, dit portret van de Giro d'Italia.

Maarten Moll

Meer over