RecensieAmsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta is bewonderenswaardig onverstoorbaar ★★★★☆

Opvallend is de klankfusie van Candida Thompson met Simone Lamsma.

Violist Simone Lamsma. Beeld Otto van Toorn
Violist Simone Lamsma.Beeld Otto van Toorn

Zoveel componisten hebben muzikale antwoorden op Johann Sebastian Bach geschreven. Ook in het programma Pärt über Bach van Amsterdam Sinfonietta is Bach het uitgangspunt, met zijn Concert voor twee violen als opener. Aanvoerder Candida Thompson speelt de solopartijen samen met violist Simone Lamsma. Het tempo zit er lekker in, zaterdag in de Concertzaal Tilburg, maar dynamisch gezien is het wat voorzichtig. Opvallend is de klankfusie van Thompson met Lamsma; ze zijn zo één met elkaar.

De ijselijke vioolschreeuw waarmee het eerbetoon aan Bach van Arvo Pärt (85) vervolgens begint, maakt een ruw einde aan het barokcomfort. Collage über B-A-C-H (1964) betekende een nieuw begin voor de Estse componist, weg van het atonale serialisme.

Het klinkt alleen nog als een reeks ritmische oefeningen met de Bach-citaten als veilige eilandjes in een ijskoude zee met dissonante schuimkoppen. Amsterdam Sinfonietta bijt en snijdt hartstochtelijk, maar het stuk overtuigt niet.

Tabula rasa is hoe we Pärt nu vooral kennen: meditatief en minimalistisch. Hij begon eind jaren zestig zijn tintinnabuli-stijl (klokjesstijl) te ontwikkelen, waarin de ene stem de noten van drieklanken speelt en de andere toonladders. De bijna twintig minuten durende, ultiem langzame beweging (of eigenlijk totaal gebrek daaraan) in Silentium vergt grote concentratie bij zowel spelers als het publiek, dat op een gegeven moment wat ongedurig wordt.

Amsterdam Sinfonietta is bewonderenswaardig onverstoorbaar. De flinterdunne vioollijnen zijn bij Thompson ijzig, bij Lamsma gloeiend. Het ensemble betovert in de wegzakkende klanken. Steeds lager, steeds stiller. Je wilt niet klappen, maar zie dan maar eens je waardering voor de musici te uiten.

Pärt über Bach

Klassiek

★★★★☆

Door Amsterdam Sinfonietta en Simone Lamsma (viool).

9/10, Concertzaal Tilburg. Tour t/m 18/10.

Meer over