Amsterdam onderzoekt Kunstcentrum De Appel

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar het beleid van het bestuur van Kunstcentrum De Appel. De aanleiding is de ontstane ophef na het ontslag van directeur Lorenzo Benedetti. Els Swaab, oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur, gaat de onderzoekscommissie leiden.

null Beeld
Beeld

Het bestuur van De Appel, een internationaal instituut voor hedendaagse kunst in de hoofdstad, heeft Benedetti half september op non-actief gesteld. Dat gebeurde nadat hij slechts zeventien maanden in dienst was. Het bestuur wilde dat hij zich naar buiten toe en intern meer als leider van het instituut liet zien. De Appel zou volgens bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen een leider hebben gemist. 'Iemand die intern en extern inspireert en een visie op de toekomst uitdraagt.'

Lees ook

• Amsterdamse galeriehouders eisen terugkeer Benedetti

'De Appel heeft een leider gemist'

Brandbrief

Dit leidde tot geschokte reacties in de kunstwereld. Tientallen prominente Nederlandse kunstenaars riepen in een brandbrief op het besluit terug te draaien. Zij prijzen Benedetti om 'zijn uitzonderlijke kwaliteiten' als tentoonstellingsmaker. Ook Amsterdamse galeriehouders eisten met een petitie de terugkeer van de artistiek directeur.

Vorige week zeiden ook de docenten van het eigen opleidingsprogramma van De Appel het vertrouwen in het bestuur van de Amsterdamse kunstinstelling op.

In een open brief kondigden de docenten aan hun samenwerking met De Appel op te schorten zolang dit bestuur zitting heeft. Dat deden ze omdat het bestuur niet heeft gereageerd op de vraag opheldering te verschaffen rond het vertrek van Benedetti.

De uit Italië afkomstige Benedetti (1972) begon op 1 juni vorig jaar als directeur van het kunstcentrum. Hij was daarvoor directeur van de Vleeshal in Middelburg en was in 2013 curator van het Nederlands Paviljoen op de Biënnale van Venetië. De Appel, in 1975 opgericht, laat met tentoonstellingen, performances, lezingen en debatten het publiek kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen in de kunstwereld.

Directeur van De Appel, Lorenzo Benedetti bij een werk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. Beeld ANP
Directeur van De Appel, Lorenzo Benedetti bij een werk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië.Beeld ANP
Meer over