NieuwsADE

Amsterdam Dance Event rustig verlopen met enkele incidenten

De 23ste editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft tussen woensdag en zondag ruim 400 duizend bezoekers getrokken, meldt de organisatie. Die danceliefhebbers en -professionals kwamen de afgelopen dagen naar de hoofdstad voor een of meer van alle concerten, conferenties en workshops.

Bezoekers tijdens een optreden van Charlotte de Witte op het Centraal Station van Amsterdam.
 Beeld Rosa Van Der Wal
Bezoekers tijdens een optreden van Charlotte de Witte op het Centraal Station van Amsterdam.Beeld Rosa Van Der Wal

De bezoekers waren afkomstig uit meer dan honderd landen. Tijdens ADE waren er alles bij elkaar meer dan duizend evenementen met optredens van zo’n 2.500 artiesten, verspreid over bijna tweehonderd locaties in en om Amsterdam. ’s Werelds grootste happening op het gebied van elektronische muziek groeit nog altijd: vorig jaar kwamen naar schatting 395 duizend bezoekers naar het dance-event.

Het vijfdaagse spektakel stond onder meer in het teken van dertig jaar dance in Nederland. Zo ging de driedelige VPRO-documentaire hierover in première en kwam een boek uit: Dutch Dance door Mark van Bergen.

Volgens de gemeente is ADE rustig verlopen. Tijdens het festival hadden 121 controles plaats, in 32 gevallen waren de zaken niet helemaal in orde. In totaal kwamen 336 meldingen binnen van (geluids)overlast, met name vrijdagnacht. Dat aantal is vergelijkbaar met vorig jaar. Ook waren er incidenten met pepperspray, onder meer bij een optreden van Martin Garrix. De politie vermoedt dat het een trucje was van zakkenrollers.

Directeur Richard Zijlma vond zijn laatste ADE een ‘fantastische editie’. Mariana Sanchotene volgt hem op. De organiserende stichting wordt zelfstandig. Er komt ook een raad van toezicht met voormalig AVRO-directeur Willemijn Maas als voorzitter.

Meer over