Amerikaanse actrice Shelley Winters overleden

In haar woonplaats Beverly Hills is zaterdag de actrice Shelley Winters overleden. Dat heeft haar publicist Dale Olson bekendgemaakt....

De actrice, in East Saint Louis (Illinois) geboren als Shirley Schrift, geldt als een van de grootheden van de filmindustrie van Hollywood.

Winters begon haar carrière als 'blonde seksbom' maar speelde later veelgeroemde rollen in films als Het Dagboek van Anne Frank (1959) en Patch of Blue (1965), waarvoor ze Oscars won voor de vertolking van de beste vrouwelijke bijrol.

In 1959 kreeg ze een Oscar voor haar rol in de film The Diary of Anne Frank. Haar tweede Oscar behield ze. Die werd uitgereikt voor haar rol in de film A Patch of Blue uit 1965.

De veelvuldig dramatiek studerende actrice kreeg steeds meer en serieuzere rollen en bleef acteren tot op zeer hoge leeftijd. Haar laatste films nam ze in 1999 op, de komedies Gideon van Claudia Hoover en La Bomba van Giulio Base.

Winters publiceerde enkele autobiografische boeken, waarin de ze de gang van zaken in de Amerikaanse filmindustrie hard bekritiseerde.

Ze was driemaal (kortstondig) getrouwd. Van 1943 tot 1946 met Paul Meyer, van 1952 tot 1954 met Vittorio Gassman, met wie ze één kind kreeg, en van 1957 tot 1960 met Anthony Franciosa.

Meer over