Amerikaans-Italiaanse acteur Schiavelli overleden

De Amerikaans-Italiaanse filmacteur Vincent Schiavelli is maandag op 57-jarige leeftijd overleden op Sicilië, meldden Italiaanse media. Schiavelli, die karakterrollen speelde in vele tientallen films en die in 1997 door het showbizz-blad Vanity Fair werd geroemd als een van de beste karakteracteurs, overleed aan longkanker....

ANP

De rol waarmee de in New York geboren Schiavelli met zijn karakteristieke sombere gezichtsuitdrukking grote bekendheid kreeg, was die van Frederickson in ‘One Flew Over the Cuckoo's Nest’ (1975). Hij speelde een van de andere ‘gekken’ in de film, waarin Jack Nicholson de hoofdrol had. Verder speelde hij onder meer in ‘Amadeus', ‘Batman Returns’ en ‘The People vs. Larry Flint’.

Behalve in bijna honderd films speelde Schiavelli in meer dan vijftig afleveringen van televisieseries - waaronder ‘Miami Vice’ en ‘Starsky and Hutch’. Maar ook buiten de showbizz genoot hij faam: hij schreef drie kookboeken en talloze artikelen voor kranten en tijdschriften over eten. Zijn liefde voor lekker koken en eten had hij kennelijk van zijn grootvader, die kok was bij een Italiaanse baron voor hij naar de Verenigde Staten emigreerde.

In 2001 regisseerde Schiavelli op Sicilië een theaterstuk dat gebaseerd was op fabels uit die streek. Zes van de acht acteurs waren Sicilianen en het stuk werd opgevoerd in het plaatselijke dialect.

Meer over