Amayzine maakt dappere beweging online naar print

Amayzine maakt de dappere beweging van online naar print, maar de 'compleet eigen signatuur' brengt niets nieuws.

null Beeld
Beeld

May-Britt Mobach was hoofdredacteur van Marie Claire. Op een dag in 2013 had ze er genoeg van. Ze nam ontslag en ging online, met het mode- en beautyplatform Amayzine.com.

Het waren roerige tijden. Oplagen van alle tijdschriften, ook van Marie Claire, liepen fors terug en uitgever Sanoma deed een groot deel van het assortiment in de verkoop.

Mobach destijds, stellig: 'Print is voor mij een afgesloten hoofdstuk.'

Enigszins verrassend is het daarom wel om een geprinte versie van Amayzine op je bureau aan te treffen; twee versies zelf, want Mobach heeft gekozen voor een zogenoemde 'split run cover', twee verschillende omslagen dus.

De lezer kan kiezen tussen een omslag met topmodel Yfke Sturm of 'drie nieuwe Doutzens'. Zoiets doen tijdschriftenmakers niet omdat ze niet kunnen kiezen, maar om aandacht te trekken.

Terwijl talrijke bladen de beweging van print naar online maken, zie bijvoorbeeld Linda en Libelle, deed Mobach het omgekeerde. Haar blad zal zes keer per jaar verschijnen. Het getuigt van moed, overmoed misschien wel. Nu al is het dringen in het schap met modebladen. Amayzine neemt het op tegen titels als Vogue, Marie Claire, Harper's Bazaar, Elle en Cosmopolitan - en dat zijn alleen nog maar de groten.

Volgens de makers heeft Amayzine een 'compleet eigen signatuur en geeft het een nieuw gezicht aan fashion in bladenland'. Die belofte wordt niet waargemaakt, dat kan ook niet. Mode is mode en goede smaak noch fraaie vormgeving is exclusief. Amayzine doet niets nieuws.

Wat niet wegneemt dat het een liefdevol gemaakt blad is, en goedkoop (4,99 euro) ook nog. De fotoreportages worden afgewisseld met een interview met Yfke Sturm, een verhaal over de vijf vrouwen van Mick Jagger, een mode-ABC en een survivalplan van Marion Pauw voor liefdesverdriet.

Twee van de vijf 'nieuwe Doutzens' werden gescout in de Kalverstraat in Amsterdam.

Oude rot Yfke Sturm vertelt wat ze mogelijk te wachten staat. Werkdagen van 7 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts zijn geen uitzondering. Het is geweldig werk, 'maar ik heb ook weleens huilend mijn ouders gebeld als ik weer in Milaan op mijn hotelkamertje zat met mijn bordje vies hoteleten op schoot'.

Meer over