Amalia was communiste met veel geld

Amalia was niet rechts en zij was niet arm. De twee hardnekkigste verhalen over Portugals grootste mythe zijn binnen een paar dagen na haar dood ontkracht....

Amalia gold gedurende decennia als boegbeeld van het regime van dictator Salazar, dat het Portugese volk afleiding gaf met de drie F's: fado, Fatima en futebol - zang, een Mariaverschijning en voetbal. De zangeres werd zo met het bewind geïdentificeerd, dat zij na de Anjerrevolutie van 1974 uit de gratie raakte en nauwelijks nog optrad. Pas na jaren werd 'de ziel van Portugal' weer in genade aangenomen.

Direct na haar overlijden vorige week is het beeld van Amalia als icoon van de dictatuur bijgesteld. De eerste die zich hiermee belastte was Nobelprijswinnaar José Saramago, een overtuigd communist. De werkelijkheid is zelden wat zij lijkt, liet Saramago weten: 'Amalia Rodrigues heeft de Communistische Partij altijd financieel gesteund.'

In rap tempo volgden verklaringen van andere vooraanstaande communisten, die duidelijk maakten dat Amalia al sinds de jaren veertig de clandestiene PCP geld toeschoof. In de jaren vijftig betaalde zij reizen van jonge communisten naar Moskou. Secretaris-generaal Carlos Carvalhos, de laatste puur orthodoxe communistenleider van West-Europa, wil geen details geven: 'De PCP maakt nooit publiek wie de partij steunen.' Maar Amalia gaf herhaaldelijk bijdragen die ook staan vermeld in de boeken van de partij.

Volgens de dorpspastoor van Sao Tetonio, waar de zangeres een buitenverblijf had, moest Amalia de laatste jaren op een houtje bijten, had zij slechts een schamel staatspensioen. De openbaring van haar testament vertelt een ander verhaal: zij bezat onroerend goed voor meer dan tien miljoen gulden, anderhalf miljoen aan juwelen en 'heel veel geld op de Barclay's Bank', aldus haar advocaat.

Al die bezittingen heeft zij nagelaten aan de stichting Amalia Rodrigues, die 'de minst bedeelden in Portugal gaat helpen' en een museum voor de zangeres opzet. De nabestaanden krijgen slechts de auteursrechten van haar werk. Om te voorkomen dat familieleden op eigen gezag in de boedel gaan graaien, heeft de politie Amalia's huis in Lissabon en haar buitenverblijf hermetisch afgegrendeld.

Meer over