Altijd bezig met de band tussen water en land

Water heeft altijd een grote rol gespeeld in de ontwerpen van architect en stedenbouwkundige Teun Koolhaas, die woensdagochtend op 67-jarige leeftijd in Amsterdam is overleden....

Ook de verwevenheid van natuur en bebouwing en de combinatie van functionaliteit, speelsheid, ratio en romantiek worden als belangrijke thema’s in zijn oeuvre beschouwd.

Koolhaas (Singapore, 1940) studeerde in 1967 cum laude af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Universiteit Delft. Daarna volgde hij stedebouwkundige studies aan Harvard en Berkeley. Begin jaren zeventig was Koolhaas – neef van de architect Rem Koolhaas – bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders verantwoordelijk voor de inrichting van de Zuidelijke IJsselmeerpolders. Hij bepaalde mede het gezicht van het stedelijk landschap van Almere en Zeewolde.

In 1985 begon hij zijn eigen ontwerpbureau voor stedenbouwkunde en (landschaps-) architectuur Teun Koolhaas Associates in Almere. Koolhaas is (samen met zijn toenmalige partners Freek Riem, Leo Nederlof en Hubert de Boer) onder meer verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het masterplan van de Kop van Zuid in Rotterdam. Op de plek waar nu de Erasmusbrug staat, zette Koolhaas 21 jaar geleden een streep op de stadsplattegrond van Rotterdam om aan te geven waar de brug van de Kop van Zuid naar de Coolsingel moest komen.

Ook andere stadswijken aan het water als de Drechtoevers, Zaanoevers in Zaanstad en de IJsselkade in Doesburg zijn Koolhaas-ontwerpen. Net als stedebouwkundige plannen voor verouderde woonwijken als Westwijk in Vlaardingen en plannen voor vele uitbreidingslocaties voor Vinexwijken als De Groote Wielen bij Den Bosch, Meerhoven bij Eindhoven en Ypenburg, IJsselstein en Zoetermeer.

Als architect ontwierp Koolhaas onder andere de Theaterschool aan de Jodenbreestraat in Amsterdam (ter vervanging van het Maupoleum), het douanekantoor op de Maasvlakte in Rotterdam en het Tandheelkundegebouw in de vorm van een witte kubus in Utrecht.

Meer over