columncaspar janssen

Als er ergens kansen zijn voor een leefbaar agrarisch cultuurlandschap, dan is het in Het Groene Woud

null Beeld

Aflevering 290: de verstedelijking van Brabant stimuleert de vraag naar een leefbaar agrarisch cultuurlandschap.

De tijd dringt, maar ik kan het niet laten om ten noorden van Boxtel even te gaan kijken bij het Wilhelminapark, waar hedendaagse herenboeren hun voedsel verbouwen op een ‘ouderwets’ gemengd bedrijf. Of beter: laten verbouwen door een professionele boer in loondienst. Rond de 170 families uit de regio willen weten waar hun voedsel vandaan komt en bepalen zelf hoe het wordt geproduceerd. Op het bedrijf wordt ‘natuurinclusief’ geboerd, vijftig groentesoorten, fruit, er zijn kippen, varkens en runderen. Het is even wennen dat de A2 langs het terrein loopt, maar verder ziet het er maar wat aantrekkelijk en logisch uit. Een fruitboomgaard met kippen, rondscharrelende varkens, koeien op weilandjes omringd door bomensingels, de groenteakkers, struweel en kruiden. Boomklevers overstemmen met gemak het geraas van de snelweg.

Herenboeren Wilhelminapark, plattegrond Beeld Caspar Janssen
Herenboeren Wilhelminapark, plattegrondBeeld Caspar Janssen

Het is niet het enige initiatief in de regio en ook elders ontstaan rond steden moderne herenboerderijen en ‘voedselbossen’. Hier, in de driehoek tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch, wordt ook gewerkt aan een regionaal voedselkeurmerk. Met producten van boeren die grondgebonden produceren, met de nadruk op het streven naar een gezonde bodem. Er gaan honderden boeren meedoen, er lijkt voldoende vraag. Dat staat dus haaks op de overheersende bio-industrie. En het gaat ook in tegen de grote geldstromen van Europa en de banken die nog altijd de overproductie voor de export aanjagen.

En zo gebeurt er iets bijzonders: de verstedelijking van Brabant stimuleert de vraag naar regionaal geproduceerd voedsel, naar een leefbaar agrarisch cultuurlandschap en naar natuur. Als er ergens kansen zijn, dan is het hier wel, in Het Groene Woud, zo heet dit Nationale Landschap. Al heet het tegenwoordig ook Van Gogh Nationaal Park, voor de verwarring. Dit landschap van beekdalen, bos, heide en coulissen is nog goed aan elkaar te knopen. Ik was eerder in de bossen boven Best, waar tegenwoordig edelherten lopen en een natuurbrug over de A2 ligt. Het beekdal van de Beerze is nabij, de Dommel, de Esschestroom en de heide en de vennen. Wat passen en meten, anders boeren ertussenin en eromheen, en dan heb je een parel. Het lijkt zo makkelijk.

Caspar loopt op 9/10 verder.

Meer over