'Als de wereld gered kan worden, dan door vrouwen'

De 19-jarige Olga Leyers verovert Vlaanderen als stralend middelpunt van de Belgische Slimste Mens.

Herman Brusselmans en Olga Leyers. Beeld belga
Herman Brusselmans en Olga Leyers.Beeld belga

En toen brak de dag aan waarop de hele wereld haar hoop op een vrouw had gevestigd. België ook. Maar daar is die vrouw 19 jaar en heet ze Olga Leyers.

Olga Leyers - een van de talloze dochters van Jan 'Zomergasten' Leyers - is Vlaanderens nieuwste topper. De afgelopen weken ging ze tekeer in de coolste kermisquiz ter wereld, De Slimste Mens ter Wereld. Die wordt al jaren uitgezonden op de commerciële zender Vier, maar is in Nederland gewoon terug te kijken, op de site van Vier en via YouTube. Even zoeken, maar dan heb je ook wat.

Wat? Nou, Olga dus, bijvoorbeeld. Maar ook: een steeds wisselende, tweekoppige jury, een comedy-ploegendienst met onder meer Herman Brusselmans, Marc-Marie Huijbregts en Philippe Geubels in de telefoonboom. Taak van de juryleden: de quizvoortgang zo humoristisch (en grof) mogelijk belemmeren. Uitblinker in deze all-stargezelschapjes is Jeroom, cartoonist met een snor als een bezem, de garderobe van Wilfried de Jong en de uiterlijke expressie van Cher die zich verveelt. Het gezicht van de man uit wiens fantasie Jos het Debiele Ei en Reetman ontsproten, staat altijd op het voorlezen van een weerbericht in november, maar zijn grappen zijn zo snel dat zelfs Gordon in de eerste aflevering even niet meer wist hoe hij het had. Jeroom was vorig jaar al eens kort te gast in DWDD en oogde toen plots als een kikker op een reigerconferentie. Misschien moeten ze toch nog eens een poging wagen. Presentator is nog immer Erik Van Looy, de Suskesque filmregisseur met Wiske-giechel, pispaal van de comedians die zich welgemutst en charmant een weg door de show struikelt.

Maar goed: snel terug naar Olga. Slim, grappig en 'knapperig vers', zoals een door haar naar de bodem gespeelde medekandidaat haar in Humo omschreef. Gisteravond kon ze het all-time record van twaalf deelnames behalen. Of dat nu gelukt is of niet: het stralende middelpunt van deze reeks is o-o-Olga nu al.

Het is niet voor het eerst trouwens dat een Slimste Mens-kandidaat zich in de gunst van een heel (nou ja: half) land speelt. Tien jaar geleden deed er een kogelronde, relatief onbekende politicus mee die niet alleen vreselijk veel wist, maar ook ijzingwekkend grappig was. Dat was Bart De Wever.

null Beeld
Beeld

Van De Wever is het via het rechtse populistenbruggetje maar een korte tippel naar de presidentsverkiezingen. In de uitputtende aanloop zond de VPRO twee keer (donderdag en gisteren) Where to Invade Next uit, de opgewekte Michael Moore-docu uit 2015 waarin Moore kriskras door de wereld reist en goede ideeën opdoet voor een Amerika in crisis: vakantiedagen uit Italië, korte schooldagen uit Finland en gratis hoger onderwijs uit Slovenië. Die optimistische en simplistische kijk transformeerde Europa voor even in een klein paradijsje. Moore zei het zelf: 'Ik ben een krankzinnige optimist geworden.'

Het laatste land waar Moore aanlegde was IJsland. Een land met talloze vrouwelijke CEO's. En een vrouwelijke premier die zei: 'Als de wereld gered kan worden, dan door vrouwen.'

Meer over