de week in boekenwandelstok

Als Campert slaapt, hangt zijn wandelstok trouw aan de rand van zijn bed. Een mooi beeld

Door een val diende ik mij met krukken en wandelstok te verplaatsen. Zoals dat gaat: overal om je heen zie je ineens lotgenoten. Ook in boeken.

Dasja Beeld
Dasja

Ineens kwamen er hulpstukken in huis. Door een onfortuinlijke val bij een voetbalwedstrijd had ik mijn rechtervoet gebroken en diende mij met krukken en wandelstok te verplaatsen. Plus mij een nieuwe choreografie eigen te maken. De simpelste route naar het toilet ging al gepaard met gekletter op het parket, en ook de volgorde van mijn bewegingen, eerder nooit een overweging waard, moest ik opnieuw aanleren.

En zoals dat gaat: overal om je heen zie je ineens lotgenoten. Ook in boeken. Bij de Vlaamse uitgeverij Voetnoot verscheen een vertaling (door Edgar de Bruin) van het aanminnige Dasja, oftewel het leven van een pup (1933), ‘voor kinderen geschreven, getekend, gefotografeerd en ondergaan door’ Karel Capek, die zelf kinderloos was en zijn eigen ruwharige foxterriër als model had gebruikt. Dasja is nog altijd de beroemdste hond uit de Tsjechische kinderliteratuur. Om te beginnen beschrijft Capek hoe ze probeerde te lopen: ‘Eerst schoof ze haar rechterpootje naar voren, en nu? ‘Schuif nu je linkerachterpoot naar voren’, zegde de natuur voor. Joepie, gelukt. ‘En nu de andere achterpoot’, adviseerde de natuur, ‘je achterpoot, zeg ik, je achterpoot, niet je voorpoot! Dasja, wat ben je toch een oliebol, je bent een pootje vergeten.’

Dat kwam me niet onbekend voor. En toen ik in de nieuwe verzameling columns Dagelijksheden van Remco Campert het stukje ‘Stok’ tegenkwam, stond de mijne naast me tegen de bank, als het ware meeluisterend. Campert erfde zijn wandelstok van zijn moeder, ‘de actrice Joekie Broedelet, en die erfde hem weer van de acteur Cruys Voorbergh. Die trad met de stok op tot in Londen, waar hij in victoriaanse horrorstukken de rol van een oude dame speelde. Bij het vooroverbuigen naar de gaskachel vloog haar haar in brand. Doek.’

Als de tijd daar is, schrijft Campert, ‘zal ik de stok doorgeven aan mijn vriend de acteur Ramsey Nasr’. Maar nu heeft hij hem nog. En als Campert slaapt, hangt zijn wandelstok trouw aan de rand van zijn bed. Een mooi beeld, en overigens: een goede suggestie.

Omdat uitgeverij De Bezige Bij 75 jaar bestaat, zal fotograaf Erwin Olaf op 12 december een groepsfoto maken van het volledige auteursbestand, voor zover in den lande en mobiel. Het laat zich raden wie op die prent een prominente plaats is toegedacht, mét wandelstok. Volgende week zondag wordt Remco Campert 90 jaar. Ik zwaai hem nu reeds met mijn eigen stokske toe.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over