Along Came a Spider, The Heartbreak Kid, True Lies

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
null Beeld along came a spider
Beeld along came a spider

Along Came a Spider

(Lee Tamahori, 2001)
RTL 8, 20.30-22.35 uur.
Net als veel andere buitenlandse regisseurs legde de Nieuw-Zeelandse Lee Tamahori na zijn komst naar Hollywood een voorliefde aan de dag voor formulefilms. Hij maakte er eerst Mulholland Falls, een liefdesverklaring aan de film noir, en later zou hij de James Bond-aflevering Die Another Day regisseren. Ook Along Came a Spider, de tweede verfilming rond de door bestsellerauteur James Patterson verzonnen politie-inspecteur Alex Cross, is een niet helemaal puntgave, maar wel intelligente formulefilm. In de openingsscène zien we hoe politieman Morgan Freeman bij de jacht op een lustmoordenaar zijn collega verliest. Dan volgt een totaal andere scène, waarin een diplomatenkind vanuit een zwaarbewaakte school wordt ontvoerd. En dan keren we terug bij de politieman, die reeds negen maanden werkloos thuis modelscheepjes in elkaar aan het zetten is. Daar gaat de telefoon: de ontvoerder heeft hem - niet toevallig - uitgekozen als streng met de buitenwereld. Het begin van een onderhoudend kat-en-muisspel, waarin Freeman alle ruimte krijgt zijn geliefde personage (denk aan Se7en) van onverstoorbare, wijze, vaderlijke en uiteindelijk zegevierende politieman ten beste te geven.

Along Came a Spider. Beeld Filmstill
Along Came a Spider.Beeld Filmstill

The Heartbreak Kid

(Bobby en Peter Farrelly, 2007)
RTL 5, 20.30-22.45 uur.
Een van de vele opvolgers van There's Something About Mary, de vunzige klucht met Cameron Diaz waarmee de gebroeders Farrelly zich eind vorige eeuw op de kaart zetten met lompe, puberale komedies. Diaz' vervanger in deze film, losjes gebaseerd op de gelijknamige komedie uit 1972, is de even blonde Malin Akerman, die een einde mag maken aan het vrijgezellenbestaan van Ben Stiller. Maar de wat schuchtere milieuactiviste ontpopt zich op huwelijksreis naar Mexico tot een typisch Farrelly-beest. Ze zingt keihard alle liedjes op de radio mee, snurkt en houdt van de meest ruige seks. Toch al twijfelend aan zijn keuze, ontmoet Eddie in het vakantieresort de op het oog heel wat normalere Michelle Monaghan, die dan weer een knotsgekke familie heeft meegenomen. Ontegenzeglijk zakt de film hier wat in en raken de Farrelly's zo nu en dan gevaarlijk dicht in de buurt van de conventionele romantische komedie, maar dat compenseren ze qua grofheid dan weer ruimschoots in de slotscène, met Akerman en een ezel, die zich midden tussen de slottitels bevindt.

undefined

The Heartbreak Kid. Beeld Filmstill
The Heartbreak Kid.Beeld Filmstill

True Lies

(James Cameron, 1994)
RTL 7, 20.30-23.30 uur.
James Cameron heeft er een handje van peperdure films te maken die door critici aanvankelijk worden weggehoond, waarna het publiek ze vervolgens omarmt en ze in de loop der tijd aan roem winnen. Denk aan The Terminator, The Abyss en Titanic. Ook voor True Lies was er twintig jaar geleden weinig waardering - en dat terwijl Cameron voortdurend zijn kunde als actiefilmregisseur etaleert. De laatste veertig minuten bevatten twee imposante sequenties waarin helikopters, een brug, een vluchtauto, een flatgebouw en een gevechtsvliegtuig de hoofdrol spelen. En dan hebben we al een waanzinnige schietpartij in een heren-wc gehad, en een ongelooflijke achtervolging waarin Arnold Schwarzenegger op een paard een schurk op een motor achternazit. Bovendien was True Lies na de Koude Oorlog een van de eerste Hollywoodfilms waarin een nieuwe vijand werd bestreden: Arabische terroristen. Erg serieus werd de dreiging overigens nog niet genomen. Schwarzenegger rekent weliswaar af met de fundamentalisten, maar zijn eigenlijke doel is het redden van zijn huwelijk met Jamie Lee Curtis.

True Lies. Beeld Filmstill
True Lies.Beeld Filmstill
Meer over