CD-RECENSIEAlma Quartet

Alma Quartet laat zich van eigenzinnige kant zien met combinatie Glass en Dutilleux (4 sterren)

De albumhoes van Alma Quartet: Glass en Dutilleux. Beeld
De albumhoes van Alma Quartet: Glass en Dutilleux.

Voor de tweede release van het Alma Quartet moet de platenspeler weer tevoorschijn gehaald worden, want de schijf is alleen op vinyl uitgebracht, al kun je natuurlijk ook op Spotify terecht. Het kwartet – merendeels afkomstig uit het Concertgebouworkest – laat zich na zijn eersteling, gewijd aan het werk van Erwin Schulhoff, opnieuw van een eigenzinnige kant zien: de combinatie van Philip Glass en Henri Dutilleux is op het ongerijmde af curieus.

Company biedt de gebruikelijke opeenvolgingen van stereotiepe motiefjes waarmee Glass zijn muzikale behang al veertig jaar lang beschildert, maar het kwartet weet daar toch een zekere sensitiviteit aan te verlenen.

Diezelfde collectieve antenne voor verfijnde klankkleuren maakt Dutilleux’ Ainsi la nuit – ook al meer dan veertig jaar oud – tot een belevenis. Hoewel de muziek veel speciale effecten bevat, zoals pizzicati en flageolettonen, blijft de gestreken klank altijd de basis. De compositie ontwikkelt zich bijna associatief, maar is uiteindelijk toch hecht en symmetrisch van structuur. In het fascinerende middendeel ontvouwen kleine stapjes zich tot ware regenboogmuziek. Benieuwd wat dit voortreffelijke viermanschap hierna in petto heeft.

Cd-recensie: Alma Quartet: Glass en Dutilleux. Gutman Records.

Meer over