Alliantie trekt op tegen iPhone

Nieuw platform voor mobiele applicaties...

Apple kan zijn borst natmaken. Een alliantie van 24 telecomaanbieders gaat een eigen platform ontwikkelen voor mobiele applicaties die op elke smartphone zijn te gebruiken. Dat maakten de bedrijven maandag in een gezamenlijke verklaring bekend op het Mobile World Congress in Barcelona. Het initiatief lijkt een directe aanval op het succes dat Apple heeft met zijn Appstore, een webwinkel voor software voor de eigen iPhone.

De alliantie, met de naam Wholesale Application Community, wil helpen de gefragmenteerde markt voor mobiele applicaties te verenigen. Binnen een jaar moet de eerste webwinkel open zijn.

Net als Apple hebben veel merken of platforms nu nog hun eigen winkeltje met programma’s, die uitsluitend voor eigen klanten bruikbaar zijn. Wie een telefoon heeft met software van Windows moet bijvoorbeeld naar de webwinkel van Microsoft, en mensen met een Android-toestel (het besturingssysteem van Google, red.), moeten naar de Android Market.

In het nieuwe samenwerkingsverband zijn onder meer Vodafone, Deutsche Telekom, Verizon Wireless en AT & T vertegenwoordigd. Fabrikanten van mobiele telefoons Sony Ericsson, LG en Samsung lieten maandag weten het initiatief te ondersteunen. Ook het World Wide Web Consortium, de organisatie die webstandaarden ontwikkelt en GSMA, het wereldwijde handelsverbond van mobieletelefoniebedrijven, zegden hun steun toe.

Naast het uiterlijk van telefoons is het de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden wat ze allemaal kunnen. Daarbij is, met name door het succes van de iPhone, de software steeds belangrijker geworden. In de Appstore van Apple zijn inmiddels ruim 140 duizend applicaties verkrijgbaar. Gebruikers van Android-telefoons kunnen kiezen uit zo’n 20 duizend toepassingen.

Meer over