QuizSigmund

Álles trokken Volkskrant-lezers uit de kast om de Sigmund-quiz te kunnen maken. Dit zijn de antwoorden!

Dagen werden doorgebracht in archieven en bibliotheken. Wim Veerman reisde zelfs naar Brussel.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Sigmund stond woensdag 2 januari de Grote Sigmund-quiz in de Volkskrant. Vijfentwintig zenuwslopende hersenbrekers om de Sigmund-lezer tot waanzin te drijven. Een vrijwel onmogelijke opgave, dachten wij. Maar de Volkskrant-lezer geeft niet snel op. Wenkbrauwen werden gefronst en computers opgestart. Veel inzenders vermeldden met nadruk dat ze dagen hadden doorgebracht in bibliotheken, krantenarchieven en op internet. En natuurlijk werden alle Sigmund-albums uit de boekenkast of van het toilet gehaald en minutieus bestudeerd. Veel van de oplossingen waren rijk geïllustreerd en van hartverwarmende opmerkingen voorzien. Het is duidelijk. Sigmund heeft zeer veel trouwe lezers die de tekenaar naar eigen zeggen veel over zijn eigen strip hebben geleerd. Speciale vermelding verdient Wim Veerman, die zelfs naar Brussel is afgereisd om aldaar de stoffige krantenklappers uit 1993 van Het Laatste Nieuws door te nemen en zo alle gepubliceerde afleveringen van Meneerke Psy, de oerversie van Sigmund, wist te traceren.

Na rijp beraad heeft de jury onder voorzitterschap van Peter de Wit besloten om vraag 16 over het aantal afleveringen van Sigmund die in de Volkskrant zijn gepubliceerd, niet te laten meetellen. We hadden die vraag duidelijker moeten formuleren; onze oprechte excuses hiervoor. Er waren nu te veel interpretaties mogelijk. Tel je de wedstrijd in december mee of juist niet? En de keer dat Sigmund werd bedreigd en vier tekenaars de strip overnamen? En de drie maanden in 2005 dat de tekenaar door ziekte was uitgeschakeld en er oude afleveringen werden gepubliceerd? De ene inzender telde ze mee en de ander trok ze af. Onze bewondering voor alle uitgebreide berekeningen met bijbehorende toelichtingen. Alle inzenders is het trouwens ontgaan dat de tekenaar in de afgelopen 25 jaar één keer vakantie heeft opgenomen waardoor de strip drie weken niet verscheen. Dat de tekenaar vrijaf neemt, zal niet meer gebeuren.

De overige 24 vragen werden door vijf inzenders goed beantwoord. Na loting kwam Sanne van den Berg als winnaar uit de bus. Hij/zij wordt de eigenaar van het gesigneerde en ingelijste origineel van een Sigmund-strip. De andere vier winnaars ontvangen een door Peter de Wit gesigneerd exemplaar van De Sigmund Almanak.

De goede antwoorden:

1 Hoe heet toch die man met het hoedje die al 25 jaar bij Sigmund in therapie is?

Meneer Baltus

2 Welk Sigmund-album won de VSB-publieksprijs?

Sigmund – eerste sessie

3 Noem drie stripfiguren van andere tekenaars die Peter de Wit in Sigmund liet optreden.

Heinz, De Rechter, een Smurf, DirkJan, Archie de man van staal, Lambiek, Sjors en Sjimmie, Erro en de Rode Kater uit Jan, Jans en de Kinderen (een aantal inzenders noemden Jip en Janneke en Nijntje, maar dat zijn geen stripfiguren).

4 Stond Sigmund de eerste jaren wel of niet zes dagen per week in de krant?

Nee, de eerste jaren vijf keer per week, pas vanaf september 1999 ook op zaterdag.

5 Op de achterkant van de eerste drie Sigmund-albums staat een foto van de tekenaar, gemaakt door een bekende Volkskrant-fotograaf. Welke fotograaf?

Guus Dubbelman

6 In 2009 was Sigmund onderwerp van een grote expositie in Het Nederlands Stripmuseum te Groningen. Hoe heette deze tentoonstelling?

Nederland volgens Sigmund

7 Onder welke hoofdredacteur debuteerde Sigmund in de Volkskrant?

Harry Lockefeer

8 Op welke datum stond Sigmund voor het eerst in de Volkskrant?

3 januari 1994

9 Sigmund maakte zijn debuut in 1993 niet in de Volkskrant, maar in een Vlaamse krant. Welke?

Het Laatste Nieuws

10 Hoe heet de goudvis van Sigmund?

Freudje. Veel inzenders dachten dat Sigmunds goudvis naamloos was en ook veel creatieve namen kwamen voorbij, zoals Blub(je), Jung, Spinvis, Prozac of Baroness Marie von Fischel. In de zomer van 2014 ging Sigmund met goudvis Freudje op vakantie naar een onbewoond eiland (Sigmund vierentwintigste sessie, pagina 67, 68 en 69)

11 Welke muziekstroming wekt bij Sigmund buitengewoon veel agressie op?

Nederpop

12 In 2015 had Sigmund zijn eigen pop-up store in Amsterdam. In welke straat?

Berenstraat

13 In 2002 werd Sigmund ernstig bedreigd en verdween de strip zelfs tijdelijk uit de Volkskrant. Welke vier tekenaars vulden toen zijn plekje in de krant op?

Jos Collignon, Peter van Hugten, Sylvia Weve en Typex

14 Hoe heten de in het zwart geklede dames met boodschappentas die enige jaren geleden regelmatig de plek van Sigmund bezetten?

Burka Babes

15 Waar staan de letters DSM bij Sigmund voor?

De Sigmund Methode

16 Hoeveel afleveringen van Sigmund zijn er volgens u van januari 1994 tot 31 december 2018 in de Volkskrant verschenen?

Is vervallen

17 In februari 2005 werd Peter de Wit door Cisca Dresselhuys langs de Feministische Meetlat gelegd. Wat was zijn eindscore?

+ 4. (ter vergelijking: Harry Mulisch -3 en Kees van Kooten +7)

18 Welke uitgever gaf de eerste vier Sigmund-albums uit?

De Plaatjesmaker

19 Hoe heet Sigmund als hij therapie geeft als Sinterklaas en hoe heet zijn Piet?

Sigmundklaas en Therapiet

20 Wat zoekt Sigmund met grote regelmaat in een bar?

Liefde/seks

21 Welke andere dagstrip maakt Peter de Wit sinds 2000 met tekenaar Hanco Kolk?

S1ngle

22 Is Sigmund een psychiater of een psycholoog?

Psychiater

23 Welk vorm van euthanasie is bij Sigmund favoriet?

Doodschieten

24 Welke strip stond vóór Sigmund in de Volkskrant?

De Tovenaar van Fop. Dus niet WiBo, Taco Zip, Linke Loetje, Lorenzo, Woody Allen of Tom Poes

25 Leest u bij het openslaan van de krant Sigmund als eerste, als laatste of helemaal niet? Denk goed na, uw antwoord kan de jurering ernstig beïnvloeden.

Talloze inzenders lezen Sigmund als eerste en ook veel als laatste. Allebei goed. Of zoals Hans Vulto het formuleerde: ‘Als God en de hoofdredacteur hadden gewild dat we met Sigmund zouden beginnen, dan hadden ze hem wel op de voorpagina gezet.’

Meer over