Alles is Carmen

Chris wil haar niet meer, Carmen is ontroostbaar

Danielle Serdijn

Waarom debuteerde Alma Mathijsen (1984) als romancière? Misschien wel omdat het in de lijn der verwachting lag. Geboren uit letterenmoeder Marita Mathijsen en grootgebracht in Amsterdam met een netwerk van uitgevers, schrijvers en krantenlui binnen handbereik moest het raar lopen als Alma haar plaats in het literaire bedrijf niet zou vinden. Ze schreef voor de jongerenwebsite Spunk en vormde met Fanny van de Reijt, eveneens een letterentelgje, het duo Fanny & Alma. In die hoedanigheid schreven zij columns voor Het Parool. Na twee toneelstukken en een verhalenbundel is het schrijven van een roman haast vanzelfsprekend. Curriculumtechnisch gezien valt alles mooi op z'n plaats. Maar bekijken we Alles is Carmen op zichzelf, dan slaat de twijfel toe.

De bijna 22-jarige Carmen ontmoet op zekere dag Chris, zij wordt verliefd op hem, hij op haar. Ze hebben het fijn, gaan naar Parijs. Maar na een tijdje wil Chris niet meer en is Carmen ontroostbaar. In haar wanhoop neemt ze wraak.

Dit verhaal heeft voor volwassen lezers een weinig uitdagende structuur. Daarnaast is ook de inhoud zo eenvoudig dat je je afvraagt of deze roman niet beter in een Young-Adultreeks ondergebracht had moeten worden. Uitsluitend wanneer we Alles is Carmen bekijken als jeugdboek valt er iets te halen.

Het is voorstelbaar dat jonge lezers geboeid zijn door een verhaal over een eerste hartverscheurende liefde. Misschien kunnen ze lachen om het fragment waarin tijdens een feest speelgoedautootjes rondrijden met een glas bier erop. Of om Carmen die tamelijk rigide ideeën heeft over hoe anderen, met name ouderen, zich zouden moeten gedragen; leeftijd boven de 50? Dan geen spikkels op je ijsje.

De volwassen lezer ergert zich aan de infantiele voorkeuren van Carmen en haar vrienden, aan de kinderlijke toon waarop de teerbeminden elkaar toespreken: 'Het zoentjesmonster is los', of 'Jouw vader houdt van kots met poep'.

De mensen uit Alma's omgeving hebben vast geapplaudisseerd toen haar boek klaar was. Leuke roman. Zeker. Harteloos alleen dat niemand haar vertelde dat het eigenlijk een kinderboek is.

Meer over