'Alles in de wind' à la Spinvis

Winok Seresia, drummer van de Antwerpse latin-feestband Wawadadakwa heeft het niet zo op de 'drie barbiepoppen' van K3. 'Die kinderpopmuziek heeft geen wortels, geen achtergrond, geen diepte....

Van onze medewerker Patrick van den Hanenberg

Vorig jaar zette hij als Kapitein Winokio het tegenoffensief in met de cd Kapitein Winokio zag 1 beer. Hij maakte een inventarisatie van het traditionele kinderlied en vroeg aan zestig vooral Vlaamse muzikanten en acteurs, waaronder onder wie Kamagurka en Jan Decleir, daar een eigentijdse draai aan te geven. Het album was een groot succes, de bron is nog lang niet opgedroogd, en dus werd vrijdag in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam Kapitein Winokio zag 2 beren gepresenteerd.

Dit tweede album kent met Rick de Leeuw, Spinvis, Henny Vrienten en Fay Lovsky ook een duidelijke Nederlandse inbreng. De laatste twee zingen en toeteren heel schattig over Roodkapje. Lovksy is niet bang en Vrienten huilt zachtjes in haar oorschelp. Rick de Leeuw en Jtan Hautekiet, die het afgelopen jaar samen door België hebben getoerd, hebben zich er met een Jantje van Leiden afgemaakt door met twee pianoakkoorden en een langgerekte aoaouaouw het liedje Ozewiezewoze te vertolken.

Om de persoonlijke interpretatie nog wat te versterken vroeg Seresia de artiesten om de opnamen 'vanuit de living' te maken. Het drukt de kosten en levert een intieme sfeer op. 'De platenindustrie krijgt rake klappen, maar de muzikant staat sterker dan ooit. Hij heeft zich ontplooid als Übermusicus, die alles zelf doet: componeren, tekst schrijven, arrangeren, opnemen, afmixen, producen, verkopen en optreden.' Voor Spinvis, de Nieuwegeinse huiskamerknutselaar, was dit thuisproject een kolfje naar zijn hand. Met het keukenservies als percussie fröbelde hij met zijn zoon Gideon een lieflijke versie van Alles in de wind in elkaar.

Seresia gaf de muzikanten de vrije hand, wat dwarse uitvoeringen opleverde van onder meer Witte zwanen zwarte zwanen, Katootje en Op een grote paddestoel. Potteke met vet is een steelband-nummer geworden, In een klein stationneke klinkt klezmer, en voor Boer wat zeg je van mijn kippen werd goed geluisterd naar Doe Maar en UB40.

Seresia is niet bang dat kinderen zullen afhaken door niet alledaagse muziek. 'We moeten ze niet onderschatten en ze zeker niet, zoals K3, als idioten beschouwen.'

Meer over