PostuumInez van Dullemen (1925-2021)

Alles draaide om vrijheid bij schrijver Inez van Dullemen (1925-2021)

In 2017 liet Inez van Dullemen zich in haar Haagse woning interviewen door de Volkskrant over haar autobiografische roman Een schip vol meloenen. Het zou haar laatste boek zijn: in november overleed ze, 96 jaar oud.

Wilma de Rek
Inez van Dullemen Beeld Jouk Oosterhof
Inez van DullemenBeeld Jouk Oosterhof

Van Dullemen debuteerde in 1949 met de roman Ontmoeting met de andere. In haar zeventig jaar omspannende carrière schreef ze reisboeken, toneelstukken, verhalenbundels en zo’n dertig romans, waaronder dus Een schip vol meloenen. Daarin blikt de hoofdpersoon, een actrice op leeftijd, in vier seizoenen terug op haar leven in de schaduw van haar echtgenoot, een tamelijk dominante theaterregisseur.

Schrijven gaf haar een gevoel van bevrijding, vertelde ze in het Volkskrant-interview, waarin ze over haar werk en leven sprak, terwijl haar drie jaar jongere echtgenoot – inderdaad, theaterregisseur – Erik Vos braaf de koffie serveerde. Met hem woonde Dullemen van 1965 en 1967 in de Verenigde Staten, van waaruit ze ‘reisbrieven’ voor de Volkskrant schreef die ze later bundelde in Op zoek naar de olifant (1967) en Logeren op een vulkaan (1971).

Reizen gaf haar een gevoel van vrijheid, en daar draaide alles om. ‘Misschien komt die drang wel door de oorlog, toen we ons allemaal benauwd hebben gevoeld. Doordat de oorlog echt een scheur of explosie in het leven betekende, waardoor ik niet meer onbezorgd kon juichen, wilde ik als 19-jarige meteen wég.’

Bij het grote publiek is Van Dullemen vooral bekend door de novelle Vroeger is dood uit 1976, over haar aftakelende ouders. Het boek werd bekroond door de Jan Campert Stichting en in 1987 verfilmd door Ine Schenkkan, die er een Gouden Kalf mee won, net als hoofdrolspeler Jasperina de Jong. In 1989 zag Van Dullemen haar gehele oeuvre bekroond met de Anna Bijns Prijs.

Meer over