theater

Alles aan de voorstelling Wild is uitvergroot. Sommige grappen zie je van ver aankomen ★★★☆☆

Toch is het knap dat Vis à vis op de Muiderzandplaats in Almere in deze complexe tijd zo’n uitbundig tableau heeft weten te realiseren.

Wild, door Theatergezelschap Vis à Vis. Beeld Anna van Kooij
Wild, door Theatergezelschap Vis à Vis.Beeld Anna van Kooij

Je zou eigenlijk op de tribune moeten gaan zitten met een bingokaart vol plaatjes van bedreigde diersoorten. In alle hoeken en gaten van het megadecor van Wild duiken onverwacht snavels, veren, huiden, slurven, schilden en vachten op. Bewegend wel te verstaan. Met een vleug herkenbaarheid. Ze zitten verstopt in kooien en vriezers, totdat ze in de shredder dreigen te belanden. Slechts hun poten of lichaamssappen tellen nog voor de exquise gerechten in Grand Restaurant du Nord, waar het publiek vóór en achter de schermen mag meekijken.

Aan tafel eist een verveeld miljonairsechtpaar (hilarisch gekostumeerde travestierollen van Marianne Seine en Marinus Vroom met beffend keffertje) het exclusieve neusje van de laatste panda. In de keuken probeert een overspannen chef-kok (Gerold Guthman) met zijn redderend personeel onder leiding van de goedgemutste Italiaanse hulp (Job Raaijmakers) aan alle bizarre eisen te voldoen. Bomvol bepakte brommers en quads crossen over de gigantische speelvloer van Theatergezelschap Vis à vis, alsof ze zo komen aanwaaien van de Aziatische of Afrikaanse dierenmarkt. Maar, jawel: the jungle strikes back. Bingo!

Marinus Vroom en Rutger Buiter in Wild. Beeld Anna van Kooij
Marinus Vroom en Rutger Buiter in Wild.Beeld Anna van Kooij

Alles in Wild is uitvergroot. De slapstickscènes ogen als opgeblazen cartoons en sommige grappen zie je van ver aankomen. Bovendien blijft de gewetensvraag op afstand, doordat die slechts op het bordje van de jetset wordt gelegd. En eerlijk is eerlijk, de ludieke combi van front- en backstage evenaart niet de ingenieuze klassieker Picnic (1999). Toch is het knap dat Vis à vis op de Muiderzandplaats in Almere in deze complexe tijd zo’n uitbundig tableau heeft weten te realiseren. Het pepertje ontbreekt maar Wild is best smakelijk gekruid en aan maffe vachtjes geen gebrek. Met speciale complimenten voor de motoriek van de orang-oetan (Erwin Dörr).

Wild

Theater

★★★☆☆

Door Theatergezelschap Vis à vis

2/7, Muiderzandplaats 1, Almere. Aldaar t/m 18/7 en van 18/8 t/m 26/9.

Meer over