Feuilleton

Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas ( 9 )

Robert Vuijsje wekt de personages uit zijn bestseller Alleen maar nette mensen weer tot leven voor een dagelijks feuilleton (t/m 4 december). Wat voorafging: David had Rowanda voorgesteld naar Terschelling te gaan (+). Daar zouden ze rustig kunnen praten over wel of geen Zwarte Pieten op het sinterklaasfeest dat hij moest organiseren.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

David kwam voorrijden in de nieuwe tweedehands-Saab 9-3 van zijn moeder. Rowanda en haar moeder hadden de auto gezien vanaf de galerij op de zesde verdieping. 'Je mag me wel bedanken', zei Janine toen David binnenkwam. 'Dat ik met de kinderen blijf terwijl je mijn dochter meeneemt.'

Rowanda pakte de hand van haar moeder. 'Hou op hoor, ma. Die kinderen zijn niet van hem.'

Janine vroeg of David weer een nieuwe auto had.

'Weer?', vroeg David. 'In de vorige reed mijn moeder tien jaar. Nu heeft ze een nieuwe gekocht, uit 2008.'

'Dat zeg ik. Nieuw.' Janine zei er iets achteraan wat David niet goed kon horen. Hij verstond alleen de woorden joden en geld.

'Eigenlijk heeft mijn moeder de auto niet gekocht', onthulde David. 'Voor joden bestaat achter de schermen een geheim netwerk, waar ze altijd gratis een nieuwe auto mogen uitzoeken.'

Janine knikte.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Rowanda vroeg: 'Maak je nou een grapje?'

'Een witz, bedoel je', zei David. 'Ook wel: shtick.'

'Ma is sowieso in de war.' Rowanda pakte nog een keer de hand van Janine.

'Moeten wij ook met kalasjnikovs over straat lopen schieten?' Janine maakte een gebaar alsof ze een machinegeweer leegschoot. 'Misschien luisteren ze dan wel?'

'Ma begrijpt het niet', zei Rowanda. 'Niemand praat over Zwarte Piet dit jaar. Het gaat alleen over mocro's.'

Janine begon aan een verhaal over haar broer, die subsidie had aangevraagd voor een project om tienermoeders en hun kinderen een reis naar Suriname te laten maken. De subsidie was afgewezen. Alle aandacht ging naar de problemen die werden veroorzaakt door mohammedanen. Janine was ook gelovig, dacht je dat ze daarmee andere mensen lastigviel? En dan moesten al die vluchtelingen er nog bij komen in Nederland.

Rowanda zei: 'David, zullen we gaan?' Ze vertelde aan haar moeder wat op het programma stond op Terschelling: oud-Hollandse strandwandelingen en ze konden eindelijk eens rustig praten over de keuze die David moest maken op zijn nieuwe werk, bij een evenementenbureau. Voor een groot internationaal bedrijf moest hij een sinterklaasfeest organiseren. Werd het een feest met of zonder Zwarte Pieten?

'Waar moet je over praten?' Janine keek David aan. 'Als jij verantwoordelijk bent voor een zogenaamd feest waar ze aan blackface doen, kom je mijn huis niet meer in.'

De hoofdrolspelers

David Samuels

Groeide bevoorrecht op in Amsterdam-Zuid. Is een Jood, ziet eruit als een Marokkaan. Kwam in zijn zoektocht naar wie hij is en waarbij hij hoort uit bij Rowanda. En niet alleen om zijn nette ouders te provoceren.

Rowanda Pengel

Groeide minder bevoorrecht op in de Bijlmer. Kwam ondanks beperkt contact met witmensen uit bij David. Vroeg bij haar eerste bezoek aan zijn vader: 'Heeft u al die boeken gelezen?' Dat was geen provocatie.

'Ja, laten we gaan', zei David. 'Harlingen is niet dichtbij.'

'Is dat zo?' Rowanda wist bijna zeker dat ze nooit in Friesland was geweest.

Anderhalf uur later.

'Die boot is groot', zei Rowanda. 'Ik wil niet zeeziek worden, hoor.'

David beloofde dat het niet zou gebeuren.

Op de veerboot gingen ze bij het raam zitten. 'Is het veilig waar je me brengt?', vroeg Rowanda. 'Op die hele boot heb ik niet één bruin persoon gezien.' Ze keek naar David. 'Behalve jou niet eens iemand met zwart haar. Vind je dat normaal?'

David werd gebeld. Zijn vader. Hij had Lenny gesproken, de baas van het evenementenbureau. De aankleding, de inkoop van de cadeaus - alles liep op schema. Complimenten voor David. Eén onderdeel was niet ingehuurd: Sinterklaas en de Pieten.

'Regel het, David', zei zijn vader. 'Snel. Nu.'

David hing op.

'Serieus', zei Rowanda, 'snap je hoe creepy ik het vind? Ik ben de enige zwarte op een boot vol witte mensen.'

Bestseller

Robert Vuijsje schreef in 2008 zijn debuutroman Alleen maar nette mensen. In deze bestseller beschrijft hij hoe de Joodse David Samuels (21), opgegroeid in Amsterdam-Zuid, op zoek gaat naar zijn ideale vrouw - die hoe dan ook zwart moet zijn en bedeeld met grote maten. Hij krijgt een relatie met Rowanda (23), een alleenstaande moeder uit de Bijlmer. Het boek, dat in 2012 werd verfilmd, kreeg literaire prijzen, maar riep ook negatieve reacties op. Vuijsje werd beticht van racisme en seksisme. Anderen noemden het 'een boek dat belangrijke maatschappelijk thema's aansnijdt, op een verfrissende, confronterende, hartverwarmende en sensuele manier'. (Juryrapport Gouden Uil).

Meer over