FEUILLETON

Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas ( 14 )

Robert Vuijsje wekt de personages uit zijn bestseller Alleen maar nette mensen weer tot leven voor een dagelijks feuilleton (t/m 4 december). Wat voorafging(+): tijdens een etentje gaf Davids vader hem te verstaan dat op het sinterklaasfeest dat hij zou gaan organiseren driekwart van de Pieten zwart moest zijn.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Davids vader vroeg wat hij wilde eten. Biologische kippendijen met risotto van bospaddestoelen en truffelcrème? Of tortellini gevuld met parelhoen en wilde spinazie? Of - David onderbrak hem. Hij wist niet wat hij wilde eten. Konden ze niet eerst even praten?

Zijn vader stuurde de ober weg. Een jongeman met een baard en een schort die niet gewend was aan oldskool klanten die hem wegstuurden met een autoritair handgebaar. Waarover wilde David praten?

'Ik doe het niet', zei David.

'Wat?'

'Voor dat feest ga ik geen Zwarte Pieten inhuren.'

Zijn vader zuchtte. David herkende de zucht. Het was de zucht van: voor de vorm willen we heus wel luisteren naar de verhalen van die mensen. Wij zijn beschaafd, dus we luisteren naar ze. En daarna gaan we het doen zoals wij vinden dat het moet gebeuren. Want we spreken het niet hardop uit, maar we weten allemaal: zij kunnen nog zulke deftige woorden gebruiken en misschien zat hun opa zelfs in de regering van Suriname of een van die andere landen, wij weten dat zo'n regering altijd een corrupte poppenkast is. Het zijn lieve mensen, maar als we ze te veel macht zouden geven werd het net zo'n chaos als in de landen waar ze vandaan kwamen. Niet alleen is het stabieler en veiliger als wij dit land blijven runnen, het is ook hoe het hoort te zijn. Dit fijne en welvarende land waar zij allemaal willen wonen, is opgebouwd door ons. Dat is ons gelukt omdat we slimmer, gestructureerder en verder zijn dan zij. Dus wie zijn zij om hierheen te komen en te denken dat ze werkelijk iets te zeggen hebben in ons land?

Zo'n zucht was het. Davids vader plaatste nog een zucht voor hij zei: 'Ik begrijp dat het ingewikkeld is. Je hebt het gevoel dat je moet kiezen tussen mij en die meid.' Hij nam een slok sauvignon blanc, die ene uit Nieuw-Zeeland die Davids vader thuis ook dronk. 'Later zal je, en die meid ook, dankbaar zijn dat ik deze keuze voor je heb gemaakt.'

De hoofdrolspelers

David Samuels
Groeide bevoorrecht op in Amsterdam-Zuid. Is een Jood, ziet eruit als een Marokkaan. Kwam in zijn zoektocht naar wie hij is en waarbij hij hoort uit bij Rowanda. En niet alleen om zijn nette ouders te provoceren.

Rowanda Pengel
Groeide minder bevoorrecht op in de Bijlmer. Kwam ondanks beperkt contact met witmensen uit bij David. Vroeg bij haar eerste bezoek aan zijn vader: 'Heeft u al die boeken gelezen?' Dat was geen provocatie.

Volgens Davids vader stond hij op een kruispunt: David kon vooruit, de weg die leidde naar een comfortabel leven in de mainstream met een normaal salaris en zo, dat laatste zou die meid vast op prijs stellen. Of hij kon ervoor kiezen achteruit te gaan, naar een leven in de underground, tussen andere gekken die door niemand serieus werden genomen. Natuurlijk bestond er echt racisme en dat moest worden bestreden. Maar dit ging om de kleur van de schmink op een kinderfeest. Het was niet een echt probleem.

David vroeg: 'Want jij beslist wat echt is en wat niet?'

'Dat beslis ik, ja.' Zijn vader wuifde dat de ober moest komen. 'Ik zie het beter. Daarom heb ik ook een betere maatschappelijke positie.' Hij pakte het menu, dat paste op één blaadje. 'Wil je eerst die oesters? Ze komen uit Zeeland.'

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Davids vader keek op zijn horloge. 'Lenny had een andere power meeting.' Lenny was het vriendje van zijn vader dat David had geholpen aan de baan op zijn evenementenbureau. 'Daarna zou hij hier nog even langskomen.'

David werd gebeld. Hij kon Rowanda bijna niet horen. 'Hoe gaat het, schatje?' Ze stond in de woonkamer van haar neef, naast het optreden van de brassband. 'Is het gezellig met je vader? Kom je straks nog hier? Neem je vader anders mee.'

Meer over