Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas ( 13 )

Robert Vuijsje wekt de personages uit zijn bestseller Alleen maar nette mensen weer tot leven voor een dagelijks feuilleton (t/m 4 december). Wat voorafging: David beloofde Rowanda dat hij voor het sinterklaasfeest dat hij moest organiseren Kleurenpieten zou kiezen. Maar toen moest hij nog dineren met zijn vader.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Eerst moest David Rowanda naar huis brengen. Toen ze Amsterdam in reden, keken ze elkaar aan. Ze wisten allebei dat ze het niet hoefden uit te spreken: we zijn weer thuis, tussen onze eigen mensen.

'Ik vond het mooi hoor', zei Rowanda. 'Terschelling, Friesland, de Afsluitdijk.' Ze sprak het uit alsof al deze bezienswaardigheden zich bevonden in een andere wereld dan waarin zij leefde. 'Maar zullen we volgende keer naar Suriname gaan? Ik ben al zes jaar niet geweest.'

'O ja', zei David. 'Logisch. Laten we volgende week gaan.'

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Rowanda bedacht dat ze niet naar huis ging, maar direct naar het huis van haar neef. Romano vierde vanavond zijn verjaardag.

David keek op zijn horloge. Het was kwart over zes, om half zeven had hij met zijn vader afgesproken in het restaurant. Eerst Rowanda wegbrengen, dan van Amsterdam-Zuidoost naar Zuid - David rekende uit dat hij een half uur te laat zou komen.

'Zeur niet altijd zo over die tijd, man', zei Rowanda. 'Je komt toch wel te laat.'

De hoofdrolspelers

David Samuels

Groeide bevoorrecht op in Amsterdam-Zuid. Is een Jood, ziet eruit als een Marokkaan. Kwam in zijn zoektocht naar wie hij is en waarbij hij hoort uit bij Rowanda. En niet alleen om zijn nette ouders te provoceren.

Rowanda Pengel

Groeide minder bevoorrecht op in de Bijlmer. Kwam ondanks beperkt contact met witmensen uit bij David. Vroeg bij haar eerste bezoek aan zijn vader: 'Heeft u al die boeken gelezen?' Dat was geen provocatie.

Wanneer hij met Rowanda samen was, kwam David inderdaad altijd te laat. Zonder haar kwam hij nooit te laat. Hij zette haar af bij de flat van Romano. Van beneden hoorden ze de muziek al, op luid volume.

'Op welke verdieping staat die brassband?', vroeg David.

'Op de honderdste, nou goed?', zei Rowanda. 'Speciaal voor jou spelen ze zo hard dat je het hier kan horen.'

Het werd kwart over zeven.

Toen David het restaurant binnenliep, was zijn vader net begonnen aan het voorgerecht. Vroeger was dit een zogeheten drinkrestaurant, nu probeerden ze het om te draaien: dat de mensen kwamen voor het eten en daar iets bij dronken. Dat probeerden ze te bereiken met pure, eerlijke en ook biologische producten, die bovendien uit de streek kwamen.

Davids vader at een gekonfijte mini-eendenbout op een bed van pastinaakkrullen en vroeg: 'Eerst even iets anders, als je het goed vindt.'

David vond het goed.

Zijn vader besliste mee over een programmavoorstel voor NPO3, de jongerenzender. Welkom in het kalifaat moest een comedyserie worden over Redouan en Mo, die rondhingen in de coffeeshop in Amsterdam-West, op een dag besloten dat ze geradicaliseerd waren en via een all-invakantieoord in Antalya zonder enige voorbereiding terechtkwamen in Syrië. Ze dachten dat ze bij de Arabieren hoorden, maar bleken Nederlandser te zijn dan ze vermoedden.

'Over die cultuurclash gaat het', zei Davids vader. 'Wat denk je, kunnen de jongeren daar om lachen?'

David wist niet zeker of Nederland klaar was voor Welkom in het kalifaat. Misschien was het too soon.

'Goed. Dan over die andere komedie', zei Davids vader. 'Lenny heeft mij dus gebeld.' Lenny was het vriendje van zijn vader dat David had geholpen aan de baan op zijn evenementenbureau. Nadat het was besproken met de klanten van de toko waarvoor het sinterklaasfeest moest worden georganiseerd, kon Lenny duidelijk zijn: ze wilden voor driekwart Zwarte Pieten en nog een paar van die figuren met roetvegen, voor de buitenlanders die anders begonnen te zeuren.

Davids vader zei: 'Dat is hoe we het gaan doen.'

'En als ik dat niet wil?', vroeg David.

'Dan heb je een groot probleem. Met mij en Lenny en die chefjes van dat bedrijf.'

Meer over