Alleen IBM, Debis en Getronics mogen bieden op Roccade

De lijst van mogelijke kopers voor Roccade, het voormalige rijkscomputercentrum, is vrijdag teruggebracht tot drie. Getronics, IBM en Debis mogen de komende maanden een business plan indienen, meldde het Ministerie van Financiën....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van de drie bedrijven is de enige verrassende naam die van het Duitse Debis, de automatiseringsdochter van het industriële conglomeraat Daimler Benz dat eerder Fokker bezat. Getronics is de gedoodverfde koper, omdat het management van Roccade een voorkeur heeft voor het bedrijf van Ton Risseeuw, waarmee het al jaren samenwerkt.

Risseeuw wil echter niet zo diep in de buidel tasten als de andere kandidaten. Hoewel er tot nu toe nog niet over bedragen is gesproken, wordt gefluisterd dat Amerikaanse bedrijven zoals IBM tot twee keer zoveel willen betalen als de 300 miljoen die Getronics in gedachten heeft.

De Getronics-topman, die ieder commentaar op de selectie weigerde, moet in zijn business plan voor Roccade voor het eerst een biedprijs noemen. Omdat de overheid heeft beloofd om te luisteren naar de verlangens van het Roccade-management, krijgt de immer zuinige bedrijvenopkoper Risseeuw een voorkeursbehandeling. Maar de staat heeft vooraf ook gesteld dat de hoogte van de biedprijs minstens zo belangrijk is.

Net als bij Getronics hield men gisteren bij IBM de kiezen op elkaar, uit angst de eigen glazen in te gooien. 'Het is een heel gevoelig proces waarvan niet duidelijk is wat we wel en niet naar buiten kunnen brengen', zei een woordvoerder.

Bij de partijen die niet op de shortlist waren terecht gekomen, heerste minder schroom om te praten. Tien geïnteresseerde bedrijven waren afgevallen, waaronder Koninklijke PTT Nederland, Alpinvest en de Amerikaanse computerhuizen CSC en EDS. De zakenbank Merril Lynch, die de privatisering van Roccade begeleidt, vertelde hun vrijdagmorgen telefonisch dat ze waren afgevallen als kandidaatkoper.

EDS zei erg teleurgesteld te zijn. Het bedrijf was ervan overtuigd dat Roccade en EDS 'een perfecte match' zouden vormen. Het Amerikaanse bedrijf wist niet waarom het was afgevallen. 'We zijn gebeld met de mededeling dat we niet op de shortlist stonden. Dat was alles', zei een woordvoerder. Merrill Lynch wilde geen commentaar geven.

Meer over