Alle museummode op één website

Nederland heeft geen modemuseum, maar nu wel een website waar tienduizenden mode-objecten van musea zijn samengebracht. 'De mode' loopt daarmee ver voor op andere specialismen in de museumwereld.

Bregje Lampe
null Beeld Mark Deurloo
Beeld Mark Deurloo

Met de website Modemuze heeft Nederland een een online platform waarop tienduizenden kleren en accessoires zijn te vinden die samen bijna vier eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis vertegenwoordigen, van de zeventiende eeuw tot vandaag. Het is een centraal punt waar je terecht kunt voor bijna alles wat te maken heeft met de Nederlandse mode- en kostuumcollecties.

Uniek

Voor de totstandkoming van Modemuze hebben de modeconservatoren van zeven verschillende musea de handen ineen geslagen. Dat is uniek: tussen de andere disciplines binnen de verschillende musea komt de samenwerking nog maar moeizaam op gang.

De modeconservatoren van het Amsterdam Museum, het Centraal Museum, het Fries Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Rotterdam, Paleis Het Loo en het Rijksmuseum zijn gewend om samen te werken. Sinds 2003, net nadat Madelief Hohé en Annemarie den Dekker bij respectievelijk het Gemeentemuseum Den Haag en het Amsterdam Museum begonnen, komen de modeconservatoren zo'n vier tot zes keer per jaar samen om te overleggen. 'Door gezamenlijk op te trekken, kunnen we een breder publiek bereiken. Zo bieden we modeopleidingen tegenwoordig gezamenlijk een reeks bezoeken aan,' zegt Den Dekker.

Nog een kunstsite

Ook voor andere kunst van Nederlandse musea is een centrale website in opbouw; de Digitale Museale Collectie Nederland, een project van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Nederland telt meer dan vierhonderd musea, daarvan zijn nu de collecties van meer dan vijftig musea beschikbaar, althans het gedigitaliseerde deel. 'Een mooi plan, dat tijd nodig heeft', zegt Michaela Hanssen, hoofd kunstcollecties bij de RCE. Zij geeft toe: 'Er staat meer niet op dan wel.'

Sommige musea met moderne kunst kunnen hun collectie niet zomaar ontsluiten vanwege auteursrecht, andere musea hebben simpelweg de middelen niet om dat op korte termijn voor elkaar te krijgen. 'Een depot van 10 duizend objecten fotograferen en omschrijven is een enorme klus', zegt Hanssen.

Gevolg : bij veel werk op de site, staat nog geen foto.

Alternatief

Modemuze geldt als alternatief voor een gezamenlijk Nederlands modemuseum. Over zo'n instituut is veel over gepraat, maar het is er nooit gekomen. Volgens de conservatoren heeft dat te maken met het feit dat de mode- collecties zo groot en gevarieerd zijn dat het niet haalbaar is om ze in één museum onder te brengen.

Geen enkel museum voelt er iets voor om de modecollectie af te stoten. Met eigen modetentoonstellingen trekken ze veel publiek - vaak van een ander slag dan de reguliere bezoeker. 'Een modemuseum zou betekenen dat er nog maar op een plek mode te zien is', zegt conservator Hohé. 'Zonde, want we willen de collecties juist zo toegankelijk mogelijk maken. Vandaar de keuze voor een online platform.'

Voorbeeldproject

Modemuze is tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds, VSB-fonds en Fonds21. Voor de betrokken fondsen geldt Modemuze als een voorbeeldproject, vanwege de onderlinge samenwerking tussen de musea. De conservatoren voeren een open beleid: andere musea kunnen zich nog steeds aansluiten. Waarschijnlijk zijn het Textielmuseum in Tilburg en het Openluchtmuseum in Arnhem binnenkort de eersten.

modemuze.nl

null Beeld Museum Rotterdam
Beeld Museum Rotterdam
null Beeld Robert Mulder
Beeld Robert Mulder
null Beeld Museum Rotterdam
Beeld Museum Rotterdam
null Beeld Museum Rotterdam
Beeld Museum Rotterdam
null Beeld Museum Rotterdam
Beeld Museum Rotterdam
Meer over