BoekrecensieKort

Alle covers van álle drukken van W.F. Hermans’ boeken

Van pulp tot Pléiade Beeld Butox
Van pulp tot PléiadeBeeld Butox

Naast W.F. Hermans in vorm, de expositie in het Haagse Museum Meermanno over de vormgeving van Willem Frederik Hermans’ boeken, verscheen een bijzonder extra: een naslagwerk met álle omslagen sinds Hermans’ debuut in 1944, inclusief vertalingen, herdrukken, roofdrukken, spookdrukken (aangekondigd maar nooit verschenen) en wat je nog meer kunt verzinnen.

Het heet voluit Van pulp tot Pléiade – Het boek der boeken, een fotobibliografie van Willem Frederik Hermans, werd met mierenvlijt samengesteld door vijf bibliografen en verschijnt in eigen beheer bij Butox, een acroniem van Hermans-verzamelaar Johan Buiskool Toxopeus.

Met meer dan duizend afbeeldingen is Van pulp tot Pléiade een duizelingwekkend bladerboek. Alleen al van De donkere kamer van Damokles zijn tachtig omslagen uit 1958-2020 afgebeeld, alle minutieus toegelicht en gedateerd. De wetenschap dat het in zo’n kwart van de gevallen om exact dezelfde omslagen gaat, maakt het nog duizelingwekkender.

‘Het begon eenvoudig’, schrijft Buiskool Toxopeus, ‘maar het ontspoorde volledig in een verzameling van alle drukken van alle werken, iets waar terecht weinigen ooit aan begonnen, al is het alleen al vanwege de kastruimte.’

J.M.A. Buiskool Toxopeus e.a.: Van pulp tot Pléiade. Butox; € 49,50.

Meer over