RecensieFilm

All You Need Is Love is als dé Nederlandse kerstfilm maar karig opgetuigd (twee sterren)

Tekenend voor de geringe ambitie is het ontbreken van een paar groter opgezette scènes.

Bor Beekman
Robert ten Brink met zijn vrouw en dochters en hun partners op de rode loper bij de première van de film All you need is love. Beeld ANP
Robert ten Brink met zijn vrouw en dochters en hun partners op de rode loper bij de première van de film All you need is love.Beeld ANP

Komedie

All You Need is Love

Regie: Will Koopman

Met: Fedja van Huêt, Eva Lourenssen, Bracha van Doesburgh, Waldemar Torenstra, Anniek Pheifer, Rop Verheijen, Peter Paul Muller, Jasha Rudge, Trudy Labij, Ilias Addab, Yannick Jozefzoon, Frank Lammers.

105 min. In 128 zalen.

Vroeg of laat moesten ze elkaar wel ontmoeten: de romantische komedie en All You Need is Love. ’s Lands meest gebezigde filmgenre en de onverwoestbare televisieshow van Robert ten Brink, die na 25 jaar dienst nu enkel nog met Kerst geliefden bij elkaar brengt. Ten Brink heet in de film Maarten (acteur Fedja van Huêt). Hij – shownaam Dr. Love – heeft het helemaal gehad met All You Need is Love. Vlak voor de kerstspecial duikt hij onder in de Schotse Hooglanden om het verdriet van z’n verdwenen vriendin te verwerken. Gelukkig staat Bracha van Doesburgh daar al klaar, vermomd als schaapherder, zodat we weten dat ook deze romantische verhaallijn goed komt.

Maar eerst is er de paniek, in televisieland: wie moet Dr. Love vervangen? De zoektocht naar een nieuwe presentator wordt verweven met de perikelen van een stoet te koppelen (en koppelende) types, die ieder een rol vervullen tijdens de kerstapotheose. Zo is er de onvolwassen r&b-zanger (Jasha Rudge) die valt voor zijn nuchtere hotelbewaker (Eva Laurenssen) en de om onduidelijke redenen overspannen Limburgse amateurdirigent (Frank Lammers). De Rotterdamse Tilly (Trudy Labij) maakt de dwarsdoorsnede van de samenleving compleet; op haar flatje aan de Maas koestert ze de nodige vooroordelen jegens haar goeiige verzorger Hicham (Ilias Addab).

Het script van Paula van der Oest zit vol doorzichtige plotwendingen en mengt karikaturale overdrijving met het droogkomische. Soms grappig en bijtend, soms flauw en al te grotesk. De ensemblecast telt naast vertrouwde filmgezichten ook minder bekende, aangenaam frisse acteurs. Al wordt hun speltalent in All You Need is Love niet al te zeer beproefd: personages blijven hangen in een enkel dun karaktergroefje. Veteraan Labij acteert loepzuiver als de racistisch mopperende Rotterdamse Tilly met het kleine hartje, maar haar verhaallijn is te schematisch om los te komen van het sjabloon.

Regisseur Will Koopman (Gooische Vrouwen I en II) houdt de scènes compact, bedient zich waar nodig van emotieversterkende muziek, zoals de evergreen To Love Somebody van de Bee Gees. Tekenend voor de geringe productionele ambitie is het ontbreken van een of twee wat groter opgezette scènes. Als we dan toch een vergelijking met Alles is liefde moeten maken: in die film zaten ze wel.

Voor een film die wordt gepresenteerd als dé Nederlandse kerstfilm, is All You Need is Love maar karig opgetuigd.

INTERVIEW MET WILL KOOPMAN

‘Ik heb een hartstikke leuk leven, maar ik vind er eigenlijk niks meer aan’
Direct na het overlijden van haar man moest Gooische Vrouwen-regisseur Will Koopman aan de bak met de romantische komedie All you need is love, over de liefde en - jawel - dood.

Meer over