tv-recensieJulien Althuisius

Ali B beloofde niets bij Eva Jinek maar kwam wel tot een nieuw inzicht

RTL 4 smaakt de wrange vruchten van zijn raadselachtige beslissing in de zomer Eva Jineks praatprogramma te vervangen door eeuwenoude herhalingen van Gooische vrouwen. Daar keek toen, zoals te verwachten was, geen hond naar. Nu de zomer voorbij is en Jinek haar plek op de late avond weer heeft ingenomen, heeft de kijker de weg terug nog niet gevonden. Maandagavond keken 382 duizend mensen, wat ondanks de concurrentie van het op zijn eind lopende Nederland-Italië alarmerend weinig is.

Zonde, want er gebeurde iets interessants. Ali B was te gast om over zijn zich ontwikkelende killerbody te praten, maar Eva Jinek had andere plannen. Ze vroeg hem naar het interview in glossy tijdschrift &C, waarin hij had gezegd dat hij zijn homoseksuele vrienden nog steeds ‘flikker’ noemt en hij niet van zins was om daarmee te stoppen. Een paar dagen later riep mijn collega Haroon Ali op deze plek Ali B op daarmee te stoppen. ‘Elke keer als jij flikker zegt, denken talloze homo’s terug aan de tijd dat ze met dat woord werden gepest. En elke keer als jij flikker zegt, voelt een volgende generatie jongens zich gelegitimeerd om klasgenoten met dat woord te vernederen. Dus maak het verschil en stop ermee.’ 

Jinek vroeg Ali B hoe hij er nu naar keek. ‘Met veel interesse’, glimlachte die. Zijn opmerking was, zo vertelde hij, uit de context gerukt. Hij gebruikte het woord eigenlijk alleen in het bijzijn van vrienden. ‘Ook tegen hetero’s trouwens.’ (O, dan is het goed.)

De reacties zoals die van mijn collega-recensent hadden hem een nieuw inzicht gegeven: ‘Misschien is het woordje flikker veel meer beladen voor een groep dan wij denken.’ Maar tegelijkertijd zei Ali B dat veruit de meeste van zijn homoseksuele vrienden er geen enkele moeite mee hadden. (Ik ken trouwens ook nog een paar zwarte mensen die helemaal geen problemen hebben met Zwarte Piet.)

Ali B. reageert bij Eva Jinek op zijn uitspraken in &C.Beeld RTL4

Jinek was niet van plan los te laten. ‘Je kunt niet ontkennen, Ali, dat jij een andere rol in de maatschappij hebt dan iemand die in totale anonimiteit leeft en achter gesloten deuren tegen zijn vrienden ‘flikker’ zegt. Jij bent een rolmodel.’ Het werd een onverwacht en aangenaam schurend gesprek, dat brak met de godgeklaagde traditie waarin RTL-sterren RTL-talkshows gebruiken als veredelde reclamezendtijd voor hun eigen winkeltjes.

Ali B’s gezicht betrok wat, de immer opgewekte presentator was duidelijk niet meer op zijn gemak. Het geflikker wilde hij nog niet in de ban doen, maar hij beloofde in gesprek te gaan. ‘Ik kan er nu mee stoppen omdat mensen boos worden. Maar het is veel interessanter als ik ermee stop omdat ik begrijp waar het vandaan komt.’ Of hij daar nu dichterbij was, wilde Jinek weten. ‘Zeker’, antwoordde B, die deze week gaat bellen met Haroon Ali. Het is te hopen dat de uitkomst van dat gesprek het podium krijgt dat het verdient – en nodig heeft.

Meer over