Algoritme maakt 'Van Gogh' of 'Picasso' van elke foto

Duitse wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld dat de schilderstijl van kunstenaars kan nabootsen. Zo kan van een gewone afbeelding in 60 minuten een kunstwerk in de stijl van Pablo Picasso of Vincent Van Gogh worden gemaakt.

Heleen van Lier
Een foto van de Eiffeltoren krijgt een Van Gogh-behandeling. Beeld kaishengtai/GitHub
Een foto van de Eiffeltoren krijgt een Van Gogh-behandeling.Beeld kaishengtai/GitHub

Van een foto van de Eiffeltoren maakten de onderzoekers een Van Gogh-achtige afbeelding. Over het onderzoek, A Neural Algorithm of Artistic Style genaamd, werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Als het algoritme verder wordt geoptimaliseerd, kan een foto mogelijk nog sneller worden omgezet. Op dit moment heeft het algoritme de stijl van Vincent van Gogh, Edvard Munch en Pablo Picasso 'gevangen'. De onderzoekers hebben het precieze wiskundige algoritme (nog) niet openbaar gemaakt.

Volgens de hoofdonderzoeker Leon Gatys van de universiteit van Tuebingen is de belangrijkste ontdekking dat het onderwerp, of de voorstelling, van de afbeelding kan worden gescheiden van de stijl van schilderijen. 'Hierdoor kan iedere willekeurige afbeelding in die stijl worden omgezet, en kunnen nieuwe betekenisvolle afbeeldingen worden gecreëerd', aldus Gatys tegen The Guardian.

null Beeld A Neural Algorithm of Artistic Style
Beeld A Neural Algorithm of Artistic Style
Meer over