Albert de Lange schreef columns in het aangezicht van de dood

Journalist Albert de Lange van Het Parool, die in de krant schreef over zijn strijd tegen kanker, is overleden. Hij stierf vrijdag op 57-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam. Met zijn columns paste De Lange in een rijtje journalisten die schrijven over hun dodelijke ziekte.

Albert de Lange Beeld Screenshot AT5
Albert de LangeBeeld Screenshot AT5

'Ik zal niemand per se aanraden in het aangezicht van de dood een column te beginnen. Zeker, het heeft me waanzinnig veel gebracht, ik ben overspoeld met mooie brieven, bedolven onder mails, liefde en aandacht, en ik heb het graag gedaan. Het heeft betekenis gekregen. Maar dat publieke sterven, zoals het is gaan heten, is niet bevorderlijk voor de intimiteit in kleine kring. Als iedereen (bijna) alles weet, bedreigt dat toch het exclusieve samenzijn en voor je het weet is de column zelf het thema, niet de situatie. Of je krijgt als auteur de neiging dingen via de band te spelen, in plaats van het gesprek te voeren.'

Journalist Albert de Lange (57), voormalig adjunct-hoofdredacteur van Het Parool, schreef dat in zijn laatste column voor de krant op 11 april. Hij wist toen dat het nog een kwestie van dagen of van weken was voordat hij zou overlijden aan darmkanker.

En public
Vrijdag hadden de kankercellen in zijn buik definitief de macht overgenomen. De medicatie hielp niet meer. De Lange was niet de enige die als journalist over zijn naderende dood schreef. Terwijl in het verleden journalisten thuis tussen hun intimi een fatale ziekte verwerkten, doen ze dat nu en public, net zoals zoveel mensen hun lief en leed via sociale media delen.

Een dag eerder was Mark Bos (49) - voormalig verslaggever van EditieNL en eindredacteur van EenVandaag - nog te gast bij Humberto Tan op RTL Late Night, nadat hij eerder dit jaar ook al te gast was bij Eva Jinek. Hij maakte een documentaire over zijn strijd tegen prostaatkanker die als verloren moet worden beschouwd.

Hans Vogels schreef eerder in het Eindhovens Dagblad (betaallink via Blendle) over omgaan met longkanker. Hij overleed op 6 april. Pieter Steinz schrijft in NRC Handelsblad nog altijd over zijn ervaringen met de spierziekte ALS en mocht eerder dit jaar een programma samenstellen van De Wereld Draait Door, hoewel hij niet meer kon praten.

Gedreven verslaggever

De Lange kwam in 1985 vanuit het hoge noorden - Nieuwsblad van het Noorden - naar Amsterdam. Hij bleek meteen over het juiste Amsterdamse bravoure te beschikken en ontwikkelde zich tot een van de meest gedreven verslaggevers. In 1997 werd hij chef van de stadsredactie, later chef eindredactie van de krant. In die laatste functie werd hij in 2005 benoemd tot adjunct-hoofdredacteur, wat hij bleef tot 2009; daarna werd hij weer algemeen verslaggever.

Hij schreef daarnaast de boeken Voorbij de Muur over de deling en hereniging van de twee Duitslanden, en samen met zijn collega Paul Arnoldussen Finale Mei over het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2012 werd bij De Lange darmkanker geconstateerd. Na een operatie en chemotherapie herstelde hij aanvankelijk goed, maar in september vorig jaar bleek dat de kanker was uitgezaaid en dat een tweede operatie geen zin meer had.

Geen clichés
In oktober gaf hij derhalve nog een groot feest, 'zoals elke vertrekkende redacteur', en hij startte de wekelijkse column Deadline over wat dat voor hem betekende - terminaal ziek zijn. 'Je wilt mensen niet belasten met treurnis en verdriet, iedereen wordt daar doodongelukkig van, en je krijgt het bovendien zelf terug. Wie gaat zitten lijden, ontmoet meewarigheid en clichés en zakt er nog verder in (wat de zaak ook postuum beslist geen goed doet),' schreef hij in een van zijn eerste columns.

Over zijn laatste column schreef Stijn Fens op 18 april in Trouw: 'U zal niet de eerste zijn die het hoort, maar mocht het noodlot toeslaan dan gaan we dat samen beleven, beste lezer. Ik kan niet anders, we zijn al zo vertrouwd met elkaar. Bovendien levert het schitterende columns op, dat laten De Lange en Steinz zien.'

Meer over