recensiemuziek

Al speelde Janine Jansen stukken die eigenlijk voor een kleinere zaal bedoeld zijn, ze wist iedereen bij de muziek te betrekken (vier sterren)

Niemand anders dan Jansen blijkt zo goed in staat om iedereen in de arena dichter bij de muziek te brengen.

Janine Jansen tijdens het openingsconcert van het jubileumfestival van TivoliVredenburg.Beeld Foto Juri Hiensch

Vijf jaar geleden was er scepsis over TivoliVredenburg. Paste zo’n kolos van een multifunctioneel muziekcentrum wel bij een historische stad als Utrecht? Er waren financiële tekorten. In de nu veertig jaar oude Grote Zaal, waar het muziekpaleis omheen werd gebouwd, viel pardoes een plafondplaat van meer dan duizend kilo naar beneden. Boven in het gebouw moest een geluidslek worden gedicht.

Maar TivoliVredenburg is een succes. Het eerste jubileumfestival, tot en met zondag, biedt shows van artiesten als beatmaker Jack $hirak en punkpoëet Patti Smith. Maar het begon woensdag met Utrechts voornaamste klassieke exportproduct: violist Janine Jansen.

Ze nam bevriende musici mee (Gregory Ahss op viool, Amihai Grosz en Henning Kraggerud op altviool en Jens Peter Maintz op cello) en twee stukken van Wolfgang Amadeus Mozart: het Divertimento in Es (KV 563) en het Vierde strijkkwintet (KV 516). Eigenlijk muziek die beter werkt in een kleine zaal. Maar niemand anders dan Jansen blijkt zo goed in staat om iedereen in de arena dichter bij de muziek te brengen.

Haar Mozart-speelstijl is elegant, fantasievol, maar ook puur. Cellist Maintz zorgde voor een zachte ondergrond waarop het veilig vallen is. Zeker in het Kwintet was het genieten van de vele subtiliteiten en fijnzinnige uitwisseling van muzikale gedachten.

 Bij het applaus werd Jansens gezicht op een doek geprojecteerd, met de aankondiging dat zij in december eenmalig weer de leiding op zich zal nemen van het door haar opgezette Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht (Jansens opvolger Harriët Krijgh trad na twee edities terug). Maar stond je buiten, waar een andere zaal uitliep van een popconcert, dan dacht je: eigenlijk is hier al vijf jaar een doorlopend festival aan de gang.

Janine Jansen & Friends, Werk van Mozart. Genre: klassiek. 23/1, Grote Zaal TivoliVredenburg, Utrecht. Festival t/m zondag.

Meer over