recensieLiebe Jelinek – Weiblicher Akt 10

Akt 10 van Weiblicher Akt zit weer vol verrassende observaties en poëtische momenten ★★★★☆

Gastactrice De Bosschere biedt mooi spel in een net weer even andere stijl dan de Discordianen.

Liebe Jelinek . Beeld Ferry André de la Porte
Liebe Jelinek .Beeld Ferry André de la Porte

Drie stoelen zijn er alvast. Drie stoelen en drie actrices: Annette Kouwenhoven, Miranda Prein (Discordia) en Sara De Bosschere (de Roovers). Samen maken ze de tiende voorstelling in een reeks die steeds uitgaat van het vrouwelijk perspectief: Weiblicher Akt. Dat initiatief leverde al heel wat mooie stukken op en deze tiende mag er ook zijn: Liebe Jelinek, geïnspireerd op leven en werk van de Oostenrijkse Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek.

Denkend aan Jelinek zie je misschien een grote, rood geschilderde mond en heftig aangezette wenkbrauwen onder een hoog opgekamde bos haar. Iemand die geen blad voor de mond neemt waar het Oostenrijk, geweten en politiek aangaat. Maar ook iemand met een lief klein angstig hart, iemand met een ingewikkelde moeder, iemand die zelden haar huis uit komt.

En dus is een vierde stoel waarschijnlijk niet nodig. Wachten op Elfriede hoeft niet, ze zal niet opdagen, de voorstelling kan beginnen. En dan zal blijken dat Elfriede er heus wel bij is, zoals dat gaat met een Weiblicher Akt: de makers duiken in het gedachtengoed en komen boven met verrassende observaties, grappige intermezzo’s en poëtische momenten. Over ingewikkelde man-vrouwverhoudingen, moeizame moeder-dochterrelaties, ja dat. Maar ook sprookjes komen hierin voor, wrede en veelzeggende. Gastactrice De Bosschere biedt mooi spel in een net weer even andere stijl dan de Discordianen, en natuurlijk is er die speciale plek in Weiblicher Akt voor Jan Joris Lamers, want de man (in welke rol ook) is nooit helemaal weg te denken. Jelinek zou dat ook zeker niet willen.

Liebe Jelinek – Weiblicher Akt 10

★★★★☆

Theater

Door Maatschappij Discordia en de Roovers.

22/2, Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 30/4.

Meer over