Ahoy’ opent deuren voor tienduizenden jazzliefhebbers

Het Ahoy'-complex in Rotterdam heeft vrijdagmiddag de deuren geopend voor het driedaagse North Sea Jazzfestival...

ANP

Op veertien podia zijn de komende dagen 180 optredens van rond de 1300 artiesten uit binnen- en buitenland. Vrijdagavond staan onder anderen Randy Newman, Jeff Beck, Al Jarreau, Jamiroquai en Herbie Hancock op het programma. Een van de eerste optredens om half 7 is dat van ‘artist in residence’ Branford Marsalis samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Festivaldirecteur Jan Willem Luyken liep vrijdagmiddag trots door het enorme complex van Ahoy’ waar alles in gereedheid werd gebracht om de komende dagen naar schatting tussen de 60 duizend en 70 duizend mensen te ontvangen. De ruimte in Ahoy’ is aanzienlijk groter dan in het Congresgebouw in Den Haag, maar het festival wil voorlopig het maximaal aantal bezoekers op hetzelfde niveau houden als op de vorige locatie. ‘We willen niet dat het weer dringen wordt’, aldus een woordvoerder.

De veertien zalen en zaaltjes zijn vernoemd naar grote wereldrivieren, zoals de Hudson, de Maas, de Nijl en de Wolga. Ze zijn intiemer gemaakt en voorzien van doeken, foto's en projectieschermen. Hiervoor is 1800 strekkende meter doek voor gebruikt. Voor geluidsisolatie en akoestiek zijn onder meer lange lappen schapenwol gebruikt. Ongeveer vierhonderd journalisten zullen het festival volgen.

Saxofonisten wachten vrijdagmiddag de bezoekers van het North Sea Jazz Festival op bij de ingang van Ahoy in Rotterdam. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam en zijn onofficiële collega nachtburgemeester Jules Deelder (rechts) kijken toe. Zij gaven het startsein voor het jazzfestival. (ANP) Beeld
Saxofonisten wachten vrijdagmiddag de bezoekers van het North Sea Jazz Festival op bij de ingang van Ahoy in Rotterdam. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam en zijn onofficiële collega nachtburgemeester Jules Deelder (rechts) kijken toe. Zij gaven het startsein voor het jazzfestival. (ANP)
Meer over