Aftellen tot de Emmy's 2014: Wordt het True Detective of toch Breaking Bad?

Van alle awardshows is van de Emmy's het moeilijkst te voorspellen wie er met de prijzen naar huis gaat. Niet alleen zijn alle genomineerde tv-series en programma's aan elkaar gewaagd, ook de ingewikkelde stemprocedure is met ruim 17.000 stemmers uit de tv-industrie moeilijk te doorgronden. Hoe dan ook, de Emmy's - die komende nacht weer worden uitgereikt - blijven dé graadmeter voor wat er op dit moment wereldwijd het meest wordt gewaardeerd op televisiegebied.

Bryan Cranston en Aaron Paul, hoofdrolspelers van Breaking Bad, dat vanavond voor de laatste keer kans maakt op het winnen van een aantal Emmy's. Beeld ap
Bryan Cranston en Aaron Paul, hoofdrolspelers van Breaking Bad, dat vanavond voor de laatste keer kans maakt op het winnen van een aantal Emmy's.Beeld ap

Grijpt het gestopte Breaking Bad zijn allerlaatste kans op (nog) een Emmy voor beste tv-serie? Wie wint de hevige strijd om het beeldje voor de beste acteur? Wordt het opnieuw John de Mol die met de Emmy voor beste amusementsprogramma (The Voice) naar huis gaat?

Het gaat te ver om de bizarre stemprocedure precies uit te leggen (deze site deed wel een poging), maar duidelijk is wel dat deze ieder jaar weer voor verrassingen zorgt. Zo versloeg vorig jaar Jeff Daniels (The Newsroom) topfavorieten als Kevin Spacey (House of Cards) en Bryan Cranston (Breaking Bad) in de categorie beste acteur. En ook nu is Daniels weer genomineerd, terwijl de HBO-productie niet bekendstaat als een van de beste series van het kwaliteitskanaal.

Bryan Cranston Beeld reuters
Bryan CranstonBeeld reuters
Woody Harrelson en Matthew McConaughey, beiden genomineerd voor een Emmy. Beeld ap
Woody Harrelson en Matthew McConaughey, beiden genomineerd voor een Emmy.Beeld ap

HBO
Door de veelheid aan categorieën worden de beeldjes immer goed verdeeld onder de verschillende afzenders, toch is het meestal HBO dat de meeste Emmy's wint. Het betaalkanaal kreeg dit jaar 99 nominaties, dankzij miljoenenkostende, maar veelbekeken producties als True Detective, Girls en Game of Thrones. Boze tongen verklaren echter dat de hoeveelheid nominaties vooral te danken is aan het grote aantal HBO-medewerkers onder de duizenden Emmy-stemmers, maar hierover hult de organisatie zich al jaren in stilzwijgen.

Daarbij is er geen discussie mogelijk over de kwaliteit van genomineerde HBO-series, die is onmiskenbaar hoog. Vooral het nieuwe True Detective maakte veel indruk begin dit jaar. De anthologieserie met dit eerste seizoen hoofdrollen voor Matthew McConaughey en Woody Harrelson - beiden ook genomineerd voor beste acteur - werd alom lovend ontvangen. De acteerprestatie van beide heren werd omschreven als hun beste werk tot nu toe.

Homeland
Bij de genomineerden in de categorie beste serie maakte Homeland (winnaar van de Emmy in 2012) plaats voor True Detective. De andere genomineerden zijn net als vorig jaar Breaking Bad (die toen won), Downton Abbey, Game of Thrones, House of Cards en Mad Men (won deze Emmy tussen 2008 en 2011 vier keer). Breaking Bad en True Detective maken dit jaar de meeste kans op het beeldje.

In de categorie beste comedy zijn The Big Bang Theory, Louie, Modern Family, Orange Is The New Black, Silicon Valley en Veep genomineerd. Het lichtvoetige Netflix-drama Orange is the New Black zou overigens op verzoek van de zender in de comedycategorie zijn ingedeeld, omdat het anders kansloos zou zijn tegen die andere Netflix-hit House of Cards.

Promotiespot
De hoofdrolspeelster uit Veep, Julia Louis-Dreyfus, schitterde afgelopen week nog met de heren van Breaking Bad in een promotiefilmpje voor de Emmy's. In 'Barely Legal Pawn' , een persiflage op dergelijke 'pawn'-shows op televisie, probeert Dreyfus haar Emmy te verkopen aan 'winkeleigenaars' Bryan Cranston en Aaron Paul. Het filmpje (hieronder te zien), dat in opdracht van automerk en Emmy-sponsor Audi werd gemaakt, is op YouTube inmiddels al door ruim 6,5 miljoen mensen gezien.

Cranston en Paul hopen niet alleen dat mensen massaal naar de ceremonie kijken, ze hopen vooral een prijs te krijgen voor hun laatste prestaties in Breaking Bad, de serie die door critici steevast een van de beste tv-series ooit wordt genoemd. Breaking Bad, uitgezonden door AMC en Netflix, kwam vorig jaar na zes seizoenen ten einde. Begin volgend jaar volgt een spin-off: Better Call Saul, met in de hoofdrol advocaat Saul Goodmann, die ook al was te zien als advocaat van de zich langzaam tot drugsbaron ontpoppende Walter White (Cranston).

undefined

Beeld uit Breaking Bad: Anna Gunn en Bryan Cranston. Beeld ap
Beeld uit Breaking Bad: Anna Gunn en Bryan Cranston.Beeld ap
Better Call Saul, met Bob Odenkirk in de hoofdrol, is de spin-off van Breaking Bad en vanaf begin volgend jaar bij AMC en Netflix te zien. Beeld ap
Better Call Saul, met Bob Odenkirk in de hoofdrol, is de spin-off van Breaking Bad en vanaf begin volgend jaar bij AMC en Netflix te zien.Beeld ap

Netflix
De Emmy-nominatielijst kent dit jaar ook opvallend veel titels van Netflix, de online aanbieder van series en films die wereldwijd steeds meer voet aan de grond krijgt. Had Netflix er vorig jaar al 14, nu zijn het er al 31, meer dan traditionele zenders als FOX en NBC. Vooral paradepaardjes Orange is the New Black en House of Cards kregen veel nominaties.

Hoofdrolspelers Kevin Spacey en Robin Wright (House of Cards) maken volgens critici veel kans op een Emmy; voor Wright zou dit na de winst van vorig jaar al haar tweede Emmy zijn. In de categorie amusementsprogramma's is de Amerikaanse versie van The Voice weer genomineerd. Het talentenprogramma van John de Mol ging vorig jaar met de prijs naar huis. The Voice moet het opnemen tegen Dancing With The Stars, Project Runway, So You Think You Can Dance, The Amazing Race en Top Chef.

Live op tv
De Emmy's worden komende nacht tussen 2.00 en 5.00 uur Nederlandse tijd uitgereikt. De uitreiking is in Nederland live te volgen via HBO, dat voor de gelegenheid voor iedereen gratis te ontvangen is. De uitzending begint om 16:50 uur en loopt tot en met dinsdagochtend 26 augustus 6.00 uur. Voorafgaand aan de uitreiking worden verschillende series en films uitgezonden, zoals Emmy-genomineerde producties True Detective, The Newsroom, Girls. Ook staan tv-films Clear History en The Normal Heart op het programma.

Na de uitreiking van de 'Primetime Emmy Awards', rond de klok van 5.00 uur, is de eerste aflevering van The Knick te zien, een nieuwe serie van Steven Soderbergh, met een hoofdrol voor Clive Owen. The Knick speelt zich af in het Knickerbocker Hospital in Manhattan, waar de dokters en het verplegend personeel in een tijdperk (de 19de eeuw) met hoge sterftecijfers en zonder antibiotica voortdurend de grenzen van de medische wetenschap verleggen. Hoogstwaarschijnlijk vinden we deze serie terug in de Emmy-nominaties voor 2015.

Hier de complete lijst met nominaties voor de Emmy's 2014

undefined

Kevin Spacey krijgt veel lof voor zijn hoofdrol in House of Cards, maar heeft in de categorie Beste Acteur veel concurrentie. Beeld reuters
Kevin Spacey krijgt veel lof voor zijn hoofdrol in House of Cards, maar heeft in de categorie Beste Acteur veel concurrentie.Beeld reuters
Gaat Robin Wright (House of Cards) dit jaar weer met de Emmy naar huis? Beeld reuters
Gaat Robin Wright (House of Cards) dit jaar weer met de Emmy naar huis?Beeld reuters
Meer over