Afstandelijk en toch uitdagend

Een James Bond-film is goed als de schurk goed is, luidt een gangbare theorie over de vermaarde 007-reeks. Maryam d'Abo en John Cork, de auteurs van Bond Girls Are Forever, poneren in hun rijk geïllustreerde overzicht van Bonds tegenspeelsters een variant op die gedachte: een James Bondfilm is pas goed...

Ronald Ockhuysen

De casting van de Bond girl – kenmerken: mooi, sexy, intelligent, afstandelijk en toch uitdagend – behoort steevast tot de hoogtepunten in de marketingcampagne die aan een nieuwe Bond-film voorafgaat. Wie Bond-meid wordt, treedt toe tot de adel van de glamour society. Voor minstens een jaar of twee. Daarna kan het zomaar weer gedaan zijn. Of weet u nog wie Talisa Soto (Lupe Larmora), Izabella Scorupco (Matalya Siminnova) en Cecilie Thomsen (prof. Inga Bergstorm) zijn?

In Bond Girls Are Forever leggen Maryam d'Abo en John Cork een verband tussen de looks van de dames en de historische context. Ursula Andress die als Honey Ryder in Dr. No (1962) nat en zelfverzekerd uit de branding verrijst, geldt als een voorbode van de seksuele revolutie. De knieval die Oostblok-celliste Maryam D'Abo voor Bond maakt in The Living Daylights (1987) is symbolisch voor de latere neergang van de Muur in Berlijn. Opmerkelijk was ook dat D'Abo – de co-auteur van het boek – met James onstuimig de lakens deelt; 007 was in de late jaren tachtig – de kranten stonden bol van horrorverhalen over aids – beduidend minder seksueel actief dan gebruikelijk.

In de jaren negentig maakten de vrouwen van James Bond een radicale verandering door. Ze werden power babes, met een geheime agenda. Famke Janssen (Xenia Onatopp in GoldenEye) vermoordt mannen met haar dijen, en Sophie Marceau (Elektra King in The World Is Not Enough) is zelfs zo'n vuige schurk dat haar dood een climax in de film betekent.

Een constante factor is de keuze voor krankzinnige namen, die doen denken aan de artiestennamen waaronder porno-actrices plegen te opereren: Honey Rider, Pussy Galore, Plenty O'Toole, Holly Goodhead, Fatima Blush, Helga Brandt, Pam Bouvier.De gewoonste naam die in Bond Girls Are Forever opduikt, is Tracy, gespeeld door Diana Rigg in On Her Majesty's Secret Service (1969). Zij is de enige vrouw die 007 zover krijgt met haar te trouwen. Een gelukkig huwelijk zit er niet in. Kort na de officiële ceremonie wordt ze doodgeschoten.

Meer over