Afrikaanse kunst voor een prikkie

Toen ze gevraagd werd door het ministerie van Economische Zaken, zei ze natuurlijk geen nee. De uit Kameroen afkomstige Angèle Etoundi Essamba is een van de 35 kunstenaars die deelnamen aan de grote thema-expositie Afrikaanse kunst in de hal van het ministerie....

Dertien van haar geënsceneerde fotowerken hangen daar sinds 6 maart. Maar de in Amsterdam gevestigde fotografe vond de feestelijke opening door staatssceretaris Van Dok en de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Niehaus een dermate gênante vertoning dat ze haar werk vroegtijdig terugtrekt.

Etoundi Essamba had zelf haar treinkaartje Amsterdam-Den Haag betaald, want daarvoor had het ministerie geen geld, zo was haar verteld. Maar er zouden een hoop koopkrachtige VIP's op het ceremonieel afkomen. Het leek toch lonend op de uitnodiging in te gaan.

Het combootje in de hal en de luxe hapjes en drankjes kon ze echter moeilijk rijmen met de mededeling dat EZ op de kleintjes moet letten. De kunstenaars werden niet aan elkaar voorgesteld en de staatssecretaris had volgens de fotografe vooral aandacht voor zichzelf.

'Iedereen houdt nu zijn mond, maar wij stonden daar als idioten', zegt Etoundi Essamba, die de staatssecretaris een boze (open) brief stuurde.

Een woordvoerder van EZ bevestigt dat er een brief is binnengekomen. Hij vindt het 'uitermate vervelend' dat de fotografe de opening zo heeft beleefd.

'Er waren honderden mensen op die dag. Ik kan me voorstellen dat sommige kunstenaars in de verdrukking zijn gekomen. Ook dat sommigen dachten: wat een kermis. In die zin is dit een les voor ons. Dat we beter moeten opletten om wie het gaat.'

De woordvoerder belooft een brief terug van de staatssecretaris. Maar de fotografe blijkt niet van zins op haar besluit terug te komen. Voor alle duidelijkheid, het is haar niet om die reiskosten te doen.

'Ik was toch wel gegaan. Waar het om gaat is dat het ministerie geen stijl heeft. Het is heel pretentieus aangepakt, maar wat ze bieden is het minste van het minste.'

Meer over