AFFICHE

De Griekse tragedie Medea van Euripides ging in 431 v. Chr. in première en kan dus bogen op een lange affiche-geschiedenis....

Keihard geeft het affiche van Theatergroep Aluin weer waar Medea over gaat: een slachtpartij. Maker is het Utrechtse collectief Anker X Strijbosch, de intussen acht jaar bestaande maatschap van de ontwerpers Menno Anker en Hans Strijbosch. De foto van de met bloed overstroomde vrouw is niet speciaal voor dit doel gemaakt maar afkomstig uit het archief van Willem Odendaal, een fotograaf die enige tijd geleden zijn toestel aan de wilgen hing.

Hans Strijbosch (1959): 'Het geeft de situatie waarin Medea zich bevindt, treffend weer. Door ons de rug toe te keren en haar handen te heffen, is zij zowel kwetsbaar als ook radeloos.' Medea - bij Aluin een door de critici bejubelde rol van Maaike van der Meer - neemt gruwelijk wraak als zij de ontrouw van haar man ontdekt; ten slotte doodt zij zelfs hun kinderen.

Andere opdrachtgevers van Anker X Strijbosch zijn de Nederlandse Spoorwegen, de Gemeente Utrecht en D'66 voor welke partij vier jaar geleden alle campagnedrukwerk werd ontworpen. Strijbosch over de Aluin-affiches: 'Te voren bespreken we elk affiche uitvoerig met de regisseur. We moeten er wel heel erg naastzitten, willen we later nog concessies doen over het ontwerp'.

Hub. Hubben

Meer over