'Adviseur' Coelho wijst mogelijke opvolgers af

Nee echt, geweldig, uitstekend waren de kandidaten voor het directeurschap van MonteVideo/TBA, het Nederlands Instituut voor Mediakunst. De sollicitatiecommissie kon nauwelijks kiezen tussen de twee grootste kanshebbers....

Geen van tweeën. Montevideo heeft bestuurslid Heiner Holtappels voor een jaar tot directeur benoemd. Opdat het bestuur tot en met volgende zomer de tijd heeft om 'de meest geschikte kandidaat' te vinden.

Dat klinkt misschien verwarrend maar voor bestuursvoorzitter Cees Wolzak is het glashelder. 'We hebben de checklist er nog eens naastgelegd en toen rees twijfel over de vraag of de kandidaten wel in het profiel pasten. Toen hebben we nog een tweede gesprek gehad, vooral om hun kennis van de technologische ontwikkelingen te toetsen. Die bleek toch onvoldoende.'

Gek is alleen dat die tweede gespreksronde geen idee van de sollicitatiecommissie was maar van René Coelho, de vertrekkende directeur. Coelho is slechts 'adviseur', bij de eerste, 'positieve' gesprekken was hij nog alleen 'aanwezig'. De technologische gesprekken met de twee belangrijkste kandidaten leidde hij vervolgens zelf. Van de oorspronkelijke sollicitatiecommissie was niet eens meer iemand aanwezig. Daarna waren er ineens barrières en was er geen kandidaat meer.

Wolzak vindt zelfs dat niet vreemd. 'In de commissie was gewoon weinig kennis van technologische zaken. Het is buitengewoon onverstandig om Coelho er dan toch niet bij te betrekken. Hij is vanaf het begin bij Montevideo betrokken.' Juist om die reden lijkt Coelho moeite te hebben zijn kindje los te laten.

Meer over