Advies voor de Oscars: zoek een andere - lees saaiere - accountant

De cast van La La Land en Moonlight, samen op het podium tijdens de Oscar-uitreikingen. Beeld anp
De cast van La La Land en Moonlight, samen op het podium tijdens de Oscar-uitreikingen.Beeld anp

Stelling: maak van je accountant geen Hollywoodster.

'Ik denk dat we de horror aan het verwerken zijn', zei Shirley MacLaine (82) tegen de krant USA Today. Ze had het, uiteraard, over de Oscaruitreiking. En over de gevoelens van haar broer Warren Beatty (79), die voortaan door het leven gaat als foutief Oscar-uitreiker. 'Wat als het jou overkomt?', sprak de actrice, die ervoor pleit dat Beatty volgend jaar wéér de Oscar voor beste film mag uitreiken. Dit als onderdeel van zijn verwerking.

Maar mag Brian Cullinan dan ook weer de envelop overhandigen? Op zoek naar een antwoord, ging een fotografenbataljon posten voor de villa van de PricewaterhouseCoopers-accountant. 'Waar is de prutsende bonenteller van de Oscars?', kopte The Daily Mail ('bungling beancounter').

Dankzij het spitwerk weten we nu alles: vijftiger Cullinan vestigde als student een lokaal speerwerprecord, is van Ierse komaf, maakt graag selfies met de sterren en lijkt wel wat op Matt Damon, vindt ook PricewaterhouseCoopers, dat de gelijkenis vermeldt op haar website (eerder de weke oom van Damon, maar vooruit). Ook bewijsstuk A werd veelvuldig afgedrukt: de gewiste tweet van Cullinan, die zondagnacht op hét moment sterren stond te fotograferen met zijn telefoon: 'Best Actress Emma Stone Backstage! #PWC'.

Een dag voor het gala had Cullinan de journalisten nog uitgelegd hoe een Oscaraccountant diende te handelen in het - denkbeeldige - geval dat zo'n ster als Beatty de verkeerde naam oplas. Dan zat je er bovenop, bezwoer hij. En niet pas na twee minuten, als de derde producent van La La Land toe is aan z'n overwinningsspeech.

PricewaterhouseCoopers beschuldigde Cullinan in een verklaring: hun senior partner had zich niet aan het protocol gehouden. En Academy-president Cheryl Boone Isaacs maakte bekend dat Cullinan en diens ondergeschikte, Oscar-accountant Martha Ruiz, niet meer welkom zijn.

Dit heet symptoombestrijding.

Vorig jaar kreeg 'briefy', de officiële bijnaam voor de Oscar-enveloppenkoffer, een eigen Instagram- en Snapchat-account als onderdeel van een bekroonde marketingcampagne van PricewaterhouseCoopers, dat meer 'buzz' wilde creëren. Voorafgaand aan de uitreiking gaat koffer Briefy op tournee door Amerika: op de foto met cheerleaders, met beurshandelaren, in de pizzeria, noem maar op, voorzien van tekstjes als: 'behalve dat ik er zo goed uitzie, breng ik de Oscar-stembiljetten naar de Academy Awards #nobigdeal'.

'Het koffertje is een icoon', verklaarde het hoofd-pr van PricewaterhouseCoopers. Het ging niet om de enveloppen ín de koffer. Nee, het ging om dat zwartleren ding met PwC-logo. En om de kofferdragers.
Over Cullinans voorganger Greg Garrison, kofferman van 1996 tot 2005, vermeldt het accountantskantoor trots op haar website dat die in 1998 achter de schermen even Ben Afflecks autosleutels mocht vasthouden.
Brian Cullinan was een waardige opvolger. Zag je hem dollen op de rode loper met Cate Blanchett en Matt Damon. Overal met iedereen op de foto, met z'n koffertje.

Advies aan de Academy: dump PricewaterhouseCoopers. Zoek het aller-saaiste accountantskantoor, maak een afspraak. En bel Beatty.

Meer over