ADVIES VAN DE DUDE: STOP METEEN MET WERKEN

The Big Lebowski heeft de cultstatus bereikt. Een handboek over ‘The Dude’, in de film door Jeff Bridges gespeeld, adviseert over het ware Dude-bestaan....

‘Weird.’ Dat was het krachtige antwoord van Jeff Bridges toen hem in 2005 op het filmfestival van Toronto werd gevraagd wat hij ervan vond dat The Dude een cultfenomeen was geworden. ‘Het heeft iets eervols’, zei Bridges, ‘maar het verbaast me ook. Zoiets heb ik in elk geval nooit zien aankomen. Voor mij was het destijds een leuke rol.’

The Dude is de luie hippie Jeffrey Lebowski uit The Big Lebowski, de komedie van Joel en Ethan Coen uit 1998. In die film wordt de nietsnut – door zijn vrienden en zichzelf steevast ‘The Dude’ genoemd – per ongeluk aangezien voor de miljonair Lebowski wiens jonge vrouw nogal wat schulden gemaakt schijnt te hebben. Om dat geld los te peuteren, krijgt The Dude bezoek van twee boeven die op zijn tapijt plassen om hun verzoek kracht bij te zetten. Boos over het verlies van zijn tapijt (‘it really tied the room together’) gaat The Dude op zoek naar een vergoeding bij zijn rijke naamgenoot.

The Big Lebowski is zo’n film die achteraf alleen maar leuker wordt. Sterker: de komedie is na verloop van tijd in cultkringen terechtgekomen, waar The Dude tegenwoordig een aanduiding is voor een coole, maffe kerel.

De Amerikanen Bill Green, Scott Shuffitt, Will Russell en Ben Peskoe zijn zulke grote liefhebbers dat ze met regelmaat Lebowski-festivals organiseren – happenings waar voornamelijk oudere mannen (verkleed als The Dude) op af komen om samen bier te drinken, te blowen en vooral ook quotes van The Dude rond te strooien. ‘I’m sorry your stepmother is a nympho’, is er een die hoog scoort.

Nu is er ook I’m a Lebowki You’re a Lebowski, een handboek van de festivalorganisatoren voor de ware volgers. Compleet met interviews, een Dude-kwis, bespiegelingen, en een omschrijving van wat het zoal vraagt om als The Dude door het leven te gaan (dringend advies: stop met werken).

Ook herbergt het boek een voorwoord van Jeff Bridges. Die bekent daarin dat mensen hem regelmatig aanspreken alsof hij de ultieme Zen-meester in eigen persoon is.

I’m a Lebowski You’re a Lebowski is typisch een werkje voor de ware fans. Die kunnen na aanschaf van het melige boek meteen aan de slag. Wat heet: er is veel werk aan de winkel.

Zo moet er een Perzisch tapijtje worden gekocht (‘voor de ultieme Dude-mousepad’), er dient een cd met walvisgeluiden te komen (‘om de woonruimte te dude-ifyen‘), en natuurlijk mag een set met persoonlijke bowlingballen niet langer ontbreken.

Ook een bezoek aan de slijter is onvermijdelijk: zonder White Russian in huis (een cocktail van wodka en Kahlua) heeft het bestaan van The Dude namelijk geen enkele zin.

Meer over