Adriaan van Dis krijgt Constantijn Huygens-prijs

Schrijver Adriaan van Dis krijgt de Constantijn Huygens-prijs 2015 voor zijn hele oeuvre. Dat maakte de Jan Campert-stichting, die de literaire prijs elk jaar uitreikt, dinsdag bekend.

Van Dis met de penning die hij kreeg voor het winnen van de Libris Literatuur Prijs voor zijn boek Ik kom terug.Beeld anp

Van Dis (1946) is de schrijver van een 'indrukwekkend literair oeuvre', verklaarde de jury die hem bewondert voor 'zijn diepe interesse' voor andere culturen. 'Zijn reizen en belangstelling voor internationale literatuur hebben hem tot man van de wereld gevormd, waarvan zijn werk getuigt.'

De jury is lyrisch over zijn recente roman 'Ik kom terug', over zijn moeder. 'Terwijl hijzelf de 65 jaar al gepasseerd is, stelt hij het in beton gegoten beeld van zijn ouders alsnog bij.'

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag verbonden van 10 duizend euro. Eerdere winnaars zijn onder anderen Mensje van Keulen, Tom Lanoye en A.F.Th. van der Heijden.

Van Dis krijgt de prijs op 17 januari volgend jaar uitgereikt, aan het einde van het literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten in Den Haag. Voor Ik kom terug kreeg Van Dis dit jaar ook de Libris Literatuur Prijs.

Lees ook: recensie van Ik kom terug

In zijn moeder had Adriaan van Dis zich nooit zo verdiept. Hij doet dat alsnog in haar laatste levensfase, als beiden op elkaar zijn aangewezen. Een zachte dood in ruil voor een levensverhaal - een boek met een knetterende lading.

Lees ook: De zoon die op zijn moeder lijkt: ijdel, bangig en overbeleefd

Na twee eerdere nominaties heeft Adriaan van Dis de Libris Literatuur Prijs gekregen voor zijn roman 'Ik kom terug'. Over 'een naar mens', geschreven in zijn eigen vrijtaal. (+)

Meer over