Actrice Sacha Bulthuis (61) overleden

Succesvol theater-actrice Sacha Bulthuis is donderdag op 61-jarige leeftijd overleden. Bulthuis kreeg deze zomer te horen dat zij ongeneeslijk ziek was.

Sacha Bulthuis is nagenoeg haar hele werkzame leven verbonden geweest aan Toneelgroep De Appel in Den Haag. Daar speelde ze haar grote rollen in stukken van Botho Strauss, Harold Pinter, Tsjechov en Shakespeare. Twee keer won ze de Theo d’Or, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor een actrice: in 1974 voor De smaak van honing en in 1993 voor de rol van Lotte in Groot en Klein van Botho Strauss.

Toneelschool

Bulthuis studeerde in 1971 af aan de toneelschool en debuteerde meteen dat jaar in de Holland Festival-productie Bacchanten ‘71.

Voor het theaterpubliek behoort Bulthuis tot de allergrootste actrices; bij een breed publiek is ze minder bekend omdat ze niet veel in films of op televisie te zien was. Haar leven stond volledig in dienst van het toneel, en daarin bereikte ze de top, vooral in de vele regies van Erik Vos en Aus Greidanus bij De Appel.

Kinderen

Met Greidanus was ze lange tijd getrouwd en werd moeder van drie kinderen, waarvan er inmiddels twee in het theater werkzaam zijn: Aus Greidanus jr. en Pauline Greidanus.

Bulthuis was met De Appel in juni nog te zien in het Oerolfestival in de locatievoorstelling Blik. Afgelopen seizoen speelde ze ook een sublieme rol in Ben ik al geboren? van Gerardjan Rijnders. Binnenkort zou ze de hoofdrol spelen in Tsjechovs De Kersentuin bij het Nationale Toneel, in regie van Erik Vos, maar die rol moest ze vanwege haar plotselinge ziekte teruggeven.

Sacha Bulthuis (ANP) Beeld
Sacha Bulthuis (ANP)
Meer over