Video

Acteur Harrison Ford gewond na vliegtuigcrash op golfbaan

Een klein sportvliegtuigje met aan boord Hollywoodacteur Harrison Ford heeft vannacht een noodlanding gemaakt op een golfbaan in Los Angeles. De ster is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, aldus Amerikaanse autoriteiten.

bewerkt door: Tom Tates

Het antieke 2-zitspropellorvliegtuigje, dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt voor de training van piloten, is zeer waarschijnlijk neergestort door een technisch mankement aan de motor. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ zegt een bandopname te hebben waarop is te horen hoe de luchtverkeersleiding spreekt over het incident. Ford was kort voor de crash opgestegen vanaf een vliegveldje - Santa Monica Airport - dat vrijwel naast de golfbaan ligt.

De 72-jarige Ford zou tijdens de noodlanding aan zijn hoofd gewond zijn geraakt en mogelijk een been hebben gebroken. Hij crashte volgens ooggetuigen ter hoogte van hole 8. ,,Er waren 4 tot 5 mensen nodig om de acteur uit het vliegtuigje te trekken'', aldus een ooggetuige. Haast was geboden, omdat werd gevreesd dat het vintage-toestel zou kunnen ontploffen. Twee artsen, die toevallig aan het golfen waren, verleenden de ster eerste hulp. Al kort na de crash arriveerde de brandweer. Hoewel het vliegtuigje brandstof lekte, is er volgens een zegsman van de LA Police Department nooit brandgevaar geweest. De acteur werd per ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Fords zoon Ben heeft inmiddels via Twitter laten weten dat zijn vader 'ok' is. 'Hij is een ongelooflijk sterke man.'

Het zou niet de eerste keer zijn dat de acteur een ongelukkige noodlanding maakt. Ford is een groot liefhebber van de vliegsport zit met grote regelmaat achter de stuurknuppel van al dan niet historische vliegtuigjes en helikopters. Hij vliegt al jaren met een co-piloot maar mag sinds 1996 zelfstandig vliegen. Ford is vooral bekend van Indiana Jones-films waarvoor hij de hoofdrol speelde. Amerikaanse luchtvaartdeskundigen zijn onder de indruk van Fords noodlanding. Expert Rick Dake zei vanmorgen tegen People dat de landing van de acteur 'fantastisch en razend knap' was, omdat het type WOII-vliegtuigje zich doorgaans lastig laat sturen.

Het toestel waarin Ford vloog is een Ryan PT-22 Recruit die ooit eigendom was van de Amerikaanse luchtmacht. Het werd in 1930 ontworpen en vervolgens vanaf 1940 ingezet. In totaal zijn er 1270 van gemaakt. Een groot deel daarvan ging verloren in WOII. Op de video (zie onder) is een Ryan PT-22 te zien, maar het betreft niet het toestel waarin Ford vloog.

Harrison Ford Beeld anp
Harrison FordBeeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over