Acht techtrends van 2014: SmartWatch, GoogleGlass en alles draadloos

Over vijf dagen begint in Las Vegas de CES, 's werelds grootste gadgetbeurs. Welke trends kunnen we nu al voorspellen voor dit jaar?

Peter van Ammelrooy
Een waterdichte smartphone vorig jaar bij de CES in Las Vegas. Beeld reuters
Een waterdichte smartphone vorig jaar bij de CES in Las Vegas.Beeld reuters

1. Slim polsklokje maakt alle andere overbodig
Krijgen we in 2014 'de dag die je wist dat zou komen'? De dag dat Apple de iWatch introduceert? Deze gadget zweeft nu al een kleine anderhalf jaar boven de markt. De Californische elektronicamaker vertikt het om iets te zeggen, zoals gebruikelijk. Maar anderen weten zeker dat in Cupertino op dit moment honderden ingenieurs zweten op een slim polsklokje dat alle andere horloges overbodig maakt.

Ook de Sony SmartWatch 2 en de Samsung Galaxy Gear, waarmee de Japanners en Zuid-Koreanen vorig jaar hun Amerikaanse plaaggeest te vroeg af waren. En de Pebble, geboren in het warme bad van crowdfunding dat Kickstarter heet. Maar die drie hebben een mobieltje nodig om op internet te kunnen. Doet de iWatch dat straks anders?

undefined

De Sony SmartWatch 2. Beeld Sony
De Sony SmartWatch 2.Beeld Sony

2. Via dwergvenstertje op bril continu internet
Nog een staaltje 'wearable' technologie: Google Glass. Het Californische internetbedrijf bracht in april een prototype uit, die 8.000 Amerikanen en drie Nederlanders uittesten. Dat kostte ze 1.500 dollar. Dit jaar loopt de proef ten einde en verkoopt Google zijn slimme bril voor een prijs van tussen de 200 en 600 dollar.

Net als veel smartwatches is Google Glass een product in een tussenfase. De bril in zijn huidige vorm kan niet rechtstreeks communiceren met internet. Hij haalt en stuurt zijn gegevens naar je mobiele telefoon. Pas in toekomstige versies heb je via Wi-Fi of mobiel internet continu het internet in een dwergvenstertje voor je oog.

undefined

Google Glass. Beeld ap
Google Glass.Beeld ap

3. Zoveel bladen lezen als je maar kunt
We hadden al Spotify en dit jaar kregen we er Netflix bij: muziek, films en tv-series per strekkende meter voor een vast, bespottelijk laag bedrag per maand. Ook met kranten en tijdschriften gaat het die kant op. Een team geeks onder leiding van oppernerd Alexander Klöpping werkt aan Blendle, waarbij je artikelen uit tientallen gedrukte media per stuk op je pc of iPad kunt lezen. Nu nog door ze elk apart af te rekenen, maar straks kun je bladen lezen volgens het model 'all-you-can-eat'.

undefined

Netflix op de iPhone. Beeld Netflix
Netflix op de iPhone.Beeld Netflix

4. Een gebarensensor voor een revolutionaire tv?
We raakten er in 2010 vertrouwd mee toen de Kinect verscheen, de gebarensensor voor Microsofts Xbox 360-spelcomputer. Het Amerikaanse softwarebedrijf introduceerde in november een opgevoerde editie, voor zijn nieuwe Xbox One-spelcomputer. Het Israëlische bedrijf dat het grootste deel van de technologie ontwikkelde, is onlangs opgekocht door Apple. Voor een revolutionaire Apple TV?

undefined

Een gekromde televisie van LG. Beeld LG
Een gekromde televisie van LG.Beeld LG

5. Stem- en irisherkening in plaats van pincode
In 2013 maakte Apple als eerste een einde aan de pincode, waarmee we nu nog voorkomen dat onbevoegden ons mobieltje gebruiken. De iPhone 5S is voorzien van vingerafdrukherkenning. Sommige Android-toestellen kon je al beveiligen met je eigen gezicht. Daar komen dit jaar stem- en irisherkenning bij.

undefined

Een iPhone 5S. Beeld ap
Een iPhone 5S.Beeld ap

6. Gekromd toestelletje voor in de achterzak
Over het nut lopen de meningen nog uiteen, maar de schermen van onze televisies en mobieltjes gaan 'het hoekje om'. Samsung en LG kwamen het afgelopen jaar met de eerste hollebeeld-tv's en -smartphones. Samsung werkt voor zijn telefoons ook al aan een 'bol' scherm: eentje waarvan het beeld om de rand heen buigt.

undefined

Een holle smartphone van LG. Beeld LG
Een holle smartphone van LG.Beeld LG

7. Ook het laatste snoertje gaat verdwijnen
Mobiele telefoons en andere portable elektronica ontdoen zich van hun laatste snoertje. Je kunt ze opladen via inductie, ook wel wifistroom genoemd. Sommige Nokia Lumia-telefoons en de Samsung Galaxy S3 kunnen dat al. Ze maken gebruik van de standaardtechnologie die Qi is gedoopt (spreek uit als 'chie').

undefined

Een 'wireless rechargeable-pillow' van Fatboy. Beeld Fatboy
Een 'wireless rechargeable-pillow' van Fatboy.Beeld Fatboy

8. Alles wat je wil(de) weten over je eigen lijf
Wat willen we gemeten hebben? Hartslag? Gewicht? Bloeddruk? Slaappatroon? Voor al die 'lichaamsfuncties' zijn al jaren slimme sensoren te koop. Dit jaar worden ze nog slimmer, met zendertjes die de meetgegevens automatisch uploaden naar een website. Zodat we vanuit onze luie stoel kunnen zien hoe onze sportieve prestaties onder de maat blijven. Zo brengt TomTom, de grote naam in autonavigatie, in januari apps uit voor zijn GPS Sporthorloges, dit jaar geïntroduceerd. Nintendo bracht in 2013 een stappenmeter uit die gegevens doorspeelt aan de Wii U-spelcomputer.

undefined

Sporthorloge van TomTom. Beeld TomTom
Sporthorloge van TomTom.Beeld TomTom
Bloeddrukmeter. Beeld .
Bloeddrukmeter.Beeld .
Meer over