KlassiekLux in tenebris

Acht leden van het Nederlands Kamerkoor zingen Lux in tenebris, licht in de duisternis. Hypnotiserend en intens ★★★☆☆

Het expressieve Bring Us van William Harris klonk niet als de troostrijke hymne die ze moet zijn.

Het Nederlands Kamerkoor met ‘Lux in tenebris’. Beeld  Melle Meivogel
Het Nederlands Kamerkoor met ‘Lux in tenebris’.Beeld Melle Meivogel

Lux in tenebris (licht in de duisternis), dat is de titel van het programma waarmee het Nederlands Kamerkoor tot en met volgend weekend op tournee is. In verband met de coronamaatregelen zingt een selectie van acht koorleden. Het duurt vijftig minuten.

Donderdag was de première, het eerste van twee concerten op die avond, in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Op een nagenoeg donker podium stonden de koorleden in een halve cirkel opgesteld, ieder met een omhoog schijnende lamp achter zich. Op hun gezichten stond het schijnsel van de leeslampjes op de lessenaars.

Dirigent Peter Dijkstra hief zijn armen in zijn eigen lichtbundel en daar golfden ingevlochten stemmen door de zaal: ‘Heer, geef hun de eeuwige rust’, uit het Officium defunctorum van Tomás Luis de Victoria (1548-1611). Delen uit deze dodenmis waren verspreid door het programma. Het Muziekgebouw is geen kerk; voor de muziek van Victoria is het wat te droog. Toch slaagden de zangers erin om je met hun beheerste kracht telkens weer te hypnotiseren.

De homogene lijnen in het motet A Deer’s Cry van Arvo Pärt riepen een totaal andere sfeer op. Het gebed tot bescherming klonk in het begin als een ingetogen, geprevelde smeekbede. Heel subtiel groeide het gezang uit tot een aanroep van felle intensiteit.

Het licht was inmiddels aangegaan, passend bij de lichte Quatre petites prières van Francis Poulenc. Het NKK (met mooi gezongen partij van tenor William Knight) had precies de goede toon tussen het gladgestreken gregoriaans en de ruwe, moderne dissonanten. Het expressieve Bring Us van William Harris (1883-1973) miste strakheid en klonk niet als de troostrijke hymne die ze moet zijn.

Lux in tenebris

Klassiek

★★★☆☆

Door het Nederlands Kamerkoor

10/9, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Nog te horen in Utrecht (18 & 19/9) en Den Haag (20/9).

Meer over